6 iulie – o zi neagră din istoria țării noastre. Astăzi, victimele celui mai mare val al deportărilor staliniste din Basarabia au fost comemorate la monumentul „Trenul Durerii” din Chișinău. Oamenii care au trăit drama timpurilor de acum 76 de ani, dar și copiii acestora au depus flori și au vizitat vagoanele instalate în Piața Marii Adunări Naționale. De la ceremonie nu a lipsit conducerea de vârf a țării.
Zeci de oameni, cu flori în mâini și lacrimi în ochi, au venit astăzi la monumentul „Trenul Durerii” din capitală pentru a comemora victimele celui mai mare val al deportărilor staliniste din Basarabia.
„Cel mai strașnic lucru a fost nu foametea, nu setea, nu mirosul infernal. Cea mai strașnică umilință a fost gaura ceea, gaura ceea care se căsca fără rușine în văzul tuturor, fără nici un paravan. Noi condamnați să ne transformăm în animale.”
În memoria celor care nu mai sunt în viață, un sobor de preoți a ținut o slujbă religioasă în fața monumentului.
La ceremonia de comemorare au fost prezenți mai mulți oficiali, printre care președintele Parlamentului Igor Grosu, dar și șefa statului Maia Sandu.
Maia SANDU, PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „La peste șapte decenii distanță avem în continuare de afacere cu încercări de a falsifica istoria, de a justifica sau de a minimiza crimele regimului sovietic. Aceste atitudini nu doar că jignesc memoria celor care au suferit, dar alimentează o cultură periculoasă.”
Pentru a reda o parte din drama oamenilor școși cu forța din casele lor și trimiși în exil, în fața Guvernului a fost amenajată o expoziție dedicată victimelor deportărilor staliniste - două vagoane vechi și jerpelite, cu inscripția URSS pe ele.
„Da, sunt triste amintirile, dar aceste evenimente să știți că sunt foarte binevenite și eu cred că ar trebui mai des organizate să cunoască copiii.”
Acest bărbat spune că expoziția de fotografii din vagoane ia amintit de bunicii lui.
„Eu îmi aduc aminte despre povestirile care ni le spunea bunica când eram mic, despre străbunica mea. Deci bunica îmi povestea cum li se lua grâul și ca exemplu care cel mai mult mi s-a întipărit în memorie când venise nemții în Moldova. Ei intrau în gospodărie, număra numărul de copii din familie, intra la găini, număra ouăle lăsa câte unul la fiecare copil și ce era în plus le luau și plecau.”
Expoziția din Piața Marii Adunări Naționale va rămâne deschisă pentru vizitatori până pe 27 iulie. La 6 iulie 1949, în cadrul unei operatiuni speciale a NKVD-ului sovietic, 11 mii de familii de basarabeni au fost urcate în marfare și duse în Siberia. Între anii 1941 și 1951 au fost trei valuri de deportări, iar istoricii spun că numărul total al deportaților basarabeni ar fi între 80 și 120 de mii.







