Astazi sarbatorim Ziua Internationala a Femeii, ziua in care toate fetele, domnisoarele, mamele, bunicile sunt in centrul atentiei. In aceasta zi, totul este despre femei.
Originile Zilei Internationale a femeilor
Pentru prima data, Ziua femeilor a fost sarbatorita la 28 martie 1909 in urma unei decizii a Partidului Socialist American sub denumirea „Ziua nationala a femeii”. La 23 martie 1909 in New York a avut loc o conferinta a socialistilor americani unde s-a discutat despre drepturile femeilor. Incepand cu anul 1913, femeile din Rusia au sarbatorit ziua femeii in ultima duminica din februarie.
Dupa Primul Razboi Mondial sarbatoarea a fost uitata in cea mai mare parte in occident. La sfarsitul anilor 60, a fost redusa la viata de unele grupari feministe sub numele „Ziua internationala a luptei feministe”. Noul nume semnifica resurgenta radicalismului politic, ziua fiind adesea sarbatorita alaturi de diferite organizatii de stanga, dar si o moderata distantare fata de politica de partid organizata. Sarbatoarea a devenit din ce in ce mai populara pana cand a fost sarbatorita de Organizatia Natiunilor Unite in 1975.
Urmatoarea etapa in instituirea zilei dedicate femeii l-a constituit proclamarea, in 1977, de catre ONU, a Anului International al Femeilor si declararea perioadei 1976–1985 ca Deceniul ONU pentru conditia femeii.
Traditii si obiceiuri de 8 martie in Moldova
In aceasta zi, barbatii daruiesc flori si mici cadouri celor mai importante femei din viata lor - sotiilor, iubitelor, mamelor, fiicelor sau colegelor. Se spune ca, in Republica Moldova in special, este bine sa porti martisorul pe care l-ai primit in dar de 1 martie, pentru a avea noroc pe parcursul anului nu doar pe plan profesional, dar si pe cel amoros.
Ce flori se ofera de 8 Martie
Ziua de 8 Martie, Ziua Femeii, este legata simbolic de flori, mai ales de lalele. Aceste flori reprezinta primavara si gingasia. Lalelele sunt asociate cu prietenia, caldura si cu un nou inceput. Aceasta floare este cu adevarat indragita in toata lumea.
Pe langa lalele, cele mai populare flori oferite de Ziua Femeii sunt ghioceii, narcisele sau freziile, care sunt si florile specifice anotimpului primavara.
Narcisele se asociaza cu renasterea datorita faptului ca ele sunt primele flori care apar primavara.
Freziile sunt considerate florile misterului, datorita mirosului lor subtil. Acesta simbolizeaza incredere, prietenie si inocenta. De asemenea, in epoca victoriana, freziile simbolizau increderea dintre iubiti.
Iar ghioceii sunt asociati cu speranta, bucurie si sunt simbolul unui nou inceput.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.