89% din mamicile care au adus pe lume anul trecut copii, au ales sa-i hraneasca exclusiv la san. Sunt datele oferite de cei din sanatate, care spun ca numarul este in crestere de la un an la altul. Alaptarea este incurajata de medici si in cazul femeilor suspecte la coronavirus, intrucat laptele nu este infectat. Conditia este ca acestea sa respecte normele de igiena.
Faceti cunostinta, el este Cezar. Voinicul s-a nascut acum doua zile si are patru kg si 100 de gr.
Aura CROITOR, MAMA: “Este o senzatie unica, mai ales in primele ore cand il aduce in brate si simti ca este al tau.”
Tanara mamica, care este la prima nastere, spune ca unul dintre cele mai memorabile momente este atunci cand l-a alaptat pentru prima data. Tot primul copil a aparut pe lume ieri si in familia Iuliei.
Iulia PETRULEAC, MAMA: "Nici eu nu puteam, nici ea nu putea. Cu ajutorul medicilor, totul este bine. Alaptarea este benefica pentru copil, cea mai buna hrana este laptele matern. Daca este, de ce nu.”
Lucrurile se simplifica pentru mamicile cu experienta. Dupa 12 ani de la nasterea primului copil, Victoria a decis ca este momentul pentru al doilea. Pentru ambii a optat pentru hrana cu lapte matern.
Victoria BOLBOCEANU, MAMA: “Cu prima fetita, trebuia sa ma invete si a fost dureros, imi parea ca ceva din burta trage. Acum nu a fost asa. M-am descurcat singura. Vezi cum mananca, se satura, zambeste.”
In Saptamana Mondiala a alaptarii, aproximativ o suta de mamici, care au nascut la Spitalul Municipal nr. 1, au primit daruri.
Dorina ROTARU, MEDIC NEONATOLOG AL SPITALULUI CLINIC MUNICIPAL NR. 1: “Este ceai pentru stimularea lactatiei, sunt absorbante pentru sani, ingrijirea mameloanelor, depozitarea laptelui si cosmetice pentru ingrijirea copilului.”
Potrivit specialistilor de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, virusul COVID 19 nu a fost indentificat in laptele matern, iar femeile infectate sau suspecte la coronavirus, nu au interzis la alaptare. Totusi, se recomanda respectarea unor norme de igiena.
Dorina ROTARU, MEDIC NEONATOLOG AL SPITALULUI CLINIC MUNICIPAL NR. 1: “Purtarea mastii in timpul alaptarii, sa pastreze igiena stranutului sau a tusei, sa nu tuseasca pe fata copilului, prelucrarea mainilor inainte si dupa alaptare si dezinfectarea suprafetelor.”
Cei din sanatate afirma ca numarul femeilor care alapteaza exclusiv la san este in continua crestere. Anul trecut, conform datelor statistice, pana la trei luni au fost alaptati 89% dintre nou-nascuti, pana la sase luni – 81% si 69% pana la un an.
NUMARUL DE COPII ALAPTATI IN FUNCTIE DE VARSTA, 2019
Pana la 3 luni – 89% dintre nou-nascuti
Pana la 6 luni - 81%
Pana la 1 an – 69%
Saptamana Mondiala a Alaptarii este celebrata in peste 175 de tari, in perioada 1-7 august. In acest an sloganul este “Sustine alaptarea pentru o planeta mai sanatoasa”.