În regiunea transnistreană, unde de miercuri a fost instituită starea de urgenţă economică din cauza riscului de întrerupere a livrărilor de gaze, autoritățile au stabilit un plan cu măsuri. Printre acestea este și aprovizionarea  locuitorilor cu lemne de foc, pregătirea generatoarelor și identificarea spațiilor pentru amenajarea punctelor de încălzire și a bucătăriilor de campanie.

Salvatorii din regiunea transnistreană fac lista gospodăriilor care se încălzesc nu doar cu gaz dar au și sobe, pentru a li se oferi lemne de foc, în cazul în care rușii vor sista livrările de gaz.

Vadim ȘMALENKO, ȘEFUL SERVICIULUI DE URGENȚĂ DIN STÂNGA NISTRULUI: “În contextul evenimentelor care au loc și urmează să aibă loc,  noi trebuie să înțelegem câți oameni care se încălzesc cu gaz, dar au păstrat și sobele de care se pot folosi în cazul în care va fi sistat gazul.”

Primăriile deja au început să facă rezerve de lemne și a fost interzisă comercializarea lemnelor de foc în afara regiunii. În orașe urmează să fie amenajate puncte de încălzire iar acum se caută spații pentru asta.

Vadim ȘMALENKO, ȘEFUL SERVICIULUI DE URGENȚĂ DIN STÂNGA NISTRULUI: “Trebuie să întelegeți că aceste puncte trebuie să fie asigurate cu căldură, nu doar încăperi care nu pot fi încălzite. Oamenii trebuie să primească cel puțin o masă caldă pe zi. Aceste chestiuni se analizează acum.”

Ar urma să fie deschise 134 de puncte de încălzire. Liderul de la Tiraspol a cerut și amenajarea unor bucătării de campanie și a îndemnat oamenii să economiseacă resursele energetice.

Vadim KRASNOSELISKII, LIDERUL DE LA TIRASPOLUL: “Trebuie să ne pregătim de cel mai rău scenariu. Dă doamne să nu se întâmple, dar sistemul trebuie pregătit.”

Autoritățile locale au primti indicații să verifice cladirile, să efectueze lucrări de termoizolare și să schimbe geamurile acolo unde este nevoie pentru a fi conservată căldura. În cazul sistării livrărilor de gaze rusești elevii ar urma să treacă la învățământul de la distanță, iar spitalele ar urma să fie asigurate cu energie cu ajutorul generatoarelor până când Centrala de la Cuciurgan va trece la funcționarea pe cărbune.  Deși Tiraspolul a spus că centrala poate asigura regiunea cu lumină timp de 50 de zile, fiind alimentată cu cărbune, așa-zisul   Ministrul al Dezvoltării Economice de la Tiraspol, avertizează că cele două blocuri ale centralei, care funcționează pe cărbune sunt foarte uzate, iar dacă unul dintre ele se oprește, malul stâng ar putea rămâne fără electricitate timp de 10 ore.  

Serghei OBOLONIK, AȘA ZISUL MINISTRU DEZVOLTĂRII ECONOMICE DE LA TIRASPOL: “Ambele blocuri sunt uzate și probabilitatea că unul dintre ele se va deteriora și va trebui să trecem la al doilea este foarte mare.”

Regiunea transnistreană a introdus pe 11 decembrie stare de urgenţă în economie pentru 30 de zile din cauza riscului de sistare a  livrărilor de gaze de către Federația Rusă. Una dintre măsuri este oprirea livrării de energie electrică pentru malul drept al Nistrului, dacă gazul rusesc nu va mai ajunge în stânga Nistrului.