Supranumit tatăl lui Guguță, Spiridon Vangheli a fost unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați scriitori din Moldova. A devenit prietenul a mii de copii prin intermediul cărților sale, cu care au fost educate generații întregi. Opera sa a fost tradusă în peste 40 de limbi, iar pentru creația sa a primit titlul de Maestru în Artă și Scriitor al Poporului.

Publicat:24.06.2024, 17:11

Născut la 14 iunie 1932 în satul Grinăuți, județul Bălți, astăzi raionul Râșcani, Spiridon Vangheli a fost prozator, poet, traducător și editor. A căpătat renume mondial datorită cărții pentru copii „Isprăvile lui Guguță”, care a apărut în circa 40 de țări și a fost tradusă în aproximativ 60 de limbi, cum ar fi engleză, franceză, germană, japoneză, chineză și italiană.  

Spiridon VANGHELI:  „Copiii au nevoie de libertatea asta totală care o are Guguță. Am scris despre copilul pe care îl am în suflet, copilul care mă obligă să mă întorc în copilărie, să-i ajut pe copii să crească și ei mari. Să le arăt drumul în lumea frumosului.”

Spiridon Vangheli a fost înconjurat mai mereu de copii, care i-au apreciat și îndrăgit opera.

Isprăvile lui Guguță reprezintă un dialog dintre scriitor şi cititorii săi. Cartea învaţă omenia, sensibilitatea și iubirea faţă de neam şi de limbă.

Petre CRĂCIUN, PREȘEDINTELE FILIALEI DE LITERATURĂ PENTRU COPII DIN BUCUREȘTI:  „Am avut un mare scriitor, cum nu au multe popoare, care ne-a lăsat o operă inestimabilă, un personaj care este universal, iar moștenirea pe care ne-o lasă Spiridon Vangheli este de o valoare extraordinară. Opera lui va trebui de acum în colo să fie și mai prețuită și studiată în școli, în manuale.”

În activitatea sa, Spiridon Vangheli a publicat și alte cărți îndrăgite de copii, printre care „Băiețelul din coliba albastră”, „Guguță - căpitan de corabie”, „Steaua lui Ciuboțel”, „Guguță și prietenii săi” și „Crăița”.  

Spiridon VANGHELI:  „Noi îi învățăm pe copii toată viața, dar și învățăm de la ei. Dacă nu o să înveți de la copii, departe nu o să ajungi.”

Spiridon Vangheli a tradus opere pentru copii din literatura universală și a fost, alături de poetul Grigore Vieru, autor al unui „Abecedar”. Spiridon Vangheli a primit Diploma Internațională de Onoare Andersen, numeroase medalii și premii de stat, dar și titlul de Maestru în Artă și Scriitor al Poporului. 

Spiridon Vangheli s-a stins din viață pe data de 21 iunie, la vârsta de 92 de ani. Anunțul a fost făcut de către familia scriitorului, care a precizat că în ultimul timp maestrul s-a simțit rău.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.