Premiera in sistemul medical din Moldova. Cancerul colorectal va putea fi prevenit mai simplu. Persoanele sanatoase, care isi doresc sa faca o investigatie in acest sens, vor putea sa se testeze acasa. Astazi a fost lansata o campanie de informare, scopul careia este sa reduca rata mortalitatii in tara noastra. Anul trecut aproape 900 de persoane care sufereau de cancer colorectal au decedat.  

Publicat:26.05.2023, 21:30

Lansarea campaniei pilot de screening a cancerului colorectal prin testarea iFOB a avut loc la Institutul Oncologic din capitala. Aceasta presupune depistarea stadiilor incipiente a maladiilor oncologice colorectale la persoanele asimptomatice, cu varste cuprinse intre 50 si 55 de ani. Testarea va putea fi efectuata gratuit in raioanele Calarasi, Balti, Cahul si municipiul Chisinau, sectorul Botanica.

Corina STERBATIUC, ASISTENT PROIECT, MEDIC AL INSTITUTULUI ONCOLOGIC:„Toti doritorii isi pot ridica testul de la medicul de familie din acest raion cu ulterioara efectuare lui in intimitatea domiciliului sau. Fiecare kit pentru testare va cuprinde si o instructiune detaliata pas cu pas ce trebuie sa faca pacientul si cum sa preleveze corect pentru a avea un rezultat corect.”

Atat persoanele din grupul de risc, cat si lucratorii medicali vor fi instruiti pentru a utiliza corect testele. In functie de rezultatul obtinut, medicul de familie va veni cu recomandari. Daca acesta va fi negativ, urmatorul test va fi repetat peste 2 ani, iar daca rezultatul e pozitiv - persoana va fi redirectionata pentru investigatii la Centrul de screening colonoscopic.

Vitalie PURICE, MEDIC INDOSCOPIST AL CENTRULUI DE SCREENING COLORECTAL:„Asa arata o sala de examinare, este aparatajul corespunzator de ultima generatie, performant, care ne arata in timp real starea intestinului gros. Pacientul vine, este indus intr-un somn anestezic pe o perioada scurta de timp, ulterior sa efectueaza colonoscopia, fara dureri, fara nicio senzatie.”

Zilnic la Centrul de screening colonoscopic din cadrul Institutului Oncologic vin pentru investigatii circa 15 persoane.

„Vreau sa ma controlez ca am niste probleme de sanatate si mi-a recomandat medicul ca sa fac investigatia aceasta ca sa nu fie ceva mai rau, sa nu ajungem cand e prea tarziu.”

Medicii indeamna oamenii sa efectueze testarea  pentru a preveni aparitia tumorilor.

„De ce acest tip de cancer? Deoarece din pacate este pe locul intai in top atunci cand vorbim de imbolnaviri si de decese in randul populatiei.”

Compania Nationala de Asigurari in Medicina a procurat 9200 de teste iFOM pentru testarea persoanelor care nu prezinta simptome
de imbolnavire. Totul in cadrul programului National de Control al Cancerului. Scopul acestuia este de a reduce rata mortalitatii prin cancer cu 7% pana in anul 2025.

Doina-Maria ROTARU, DIRECTORUL CNAM:„Campania de informare propriu-zisa ne costa peste 600 de mii lei, testele au fost in suma de 100 mii lei.”

Cancerul colorectal este cea mai raspandita si letala forma de cancer la nivel mondial si in tara noastra. In anul 2021 aproape 900 de persoane si-au pierdut viata din cauza maladiei.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.