A inceput forfota pregatirilor pentru... Anul Nou in comunitatea evreilor din Moldova. Sarbatoarea va fi marcata la mijlocul acestei luni, iar pana atunci urmeaza un sir de sarbatori biblice evreiesti, motiv pentru care membrii comunitatii urmeaza sa se reuneasca la Sinagoga, sa se roage si sa asculte Tora, dar si sa se bucure – cantand si dansand. La mijlocul saptamanii trecute comunitatea a marcat o sarbatoare importanta si ne-au povestit traditiile lor, dar si cum vor marca noul an.
Sarbatoarea a inceput cu sunetul sofarului – un instrument muzical facut din corn de berbec.
Evrei de pretutindeni s-au adunat la Sinagoga recent renovata din centrul capitalei pentru a auzi acest sunet sfant pentru ei si pentru a petrece impreuna.
“Astazi sarbatorim ziua de nastere a primului rabin al Habad-ului, iar al doilea a fost primul rabin al hasidismului. Sunt doi mari rabini, e o zi foarte importanta azi.”
Pe de-o parte a salii stateau femeile, iar de cealalta barbatii. Oamenii au ascultat povete din Tora, au cantat, au dansat si s-au bucurat de bucatele de pe masa, pregatite conform legilor evreiesti.
Arina a copilarit intr-o localitate de la granita dintre Belarus si Polonia, iar in prezent locuieste in Moldova, alaturi de familia ei. Spune ca indiferent de locul unde se afla, respecta regulile miscarii hasidice.
Arina SATO, MEMBRA A COMUNITATII EVREIESTI: "Venim regulat la Sinagoga, este viata noastra. Noi iubim miscarea Habad, de mai bine de 20 de ani. 02.28- Noi slujim dupa regulile Torei, eu scriu si eu carti, sunt medic reumatolog."
Iar David este din Dnipro, Ucraina, insa din cauza razboiului s-a refugiat in Moldova.
David, MEMBRU AL COMUNITATII EVREIESTI: "Aici, la Chisinau, sunt 4 comunitati bune de evrei. Este interesant, mi-as dori sa le unesc."
Rav SMUEL, RABIN, COMUNITATEA HABAD LUBAVICI: "E o zi care a oferit lumina lumii. Cu bucurie, cu mult suflet, aceasta zi a schimbat viata lumii evreiesti, si in general. Este o pregatire pentru Noul An."
Anul Nou Evreiesc, Rosh Hashanah, va fi marcat pe 25 septembrie, cand comunitatea evreilor va pasi in anul 5783. In aceasta zi nu au acces la telefon, internet, ci doar se roaga si petrec in sanul comunitatii. Traditiile nu lipsesc, iar mancarea pe care o vor avea pe masa va simboliza dorintele lor in noul an.
Natalia MELINCENCO, MEMBRU AL COMUNITATII HABAD LUBAVICI: "Va trebui sa mancam o bucata de mar cu miere, ca anul sa fie dulce. De asemenea pe mese va fi cap de peste, asa incat noi sa fim in cap si nu la coada. Vor fi boabe de rodie, ele semnifica legile din Tora.
Morcovul taiat in felii rotunde, ce semnifica monedele, banii."
Comunitatea evreilor din Moldova intra intr-o perioada speciala de sarbatori, care incep cu anul nou evreiesc si alte sarbatori randuite in scripturi.