In tara noastra a inceput procesul de repopulare a fazanilor. Anual, Societatea Vanatorilor si Pescarilor aduce zeci de mii de pui din Ungaria. Acestia migreaza acolo unde gasesc conditiile prielnice de trai si se inmultesc. Actiunea are loc pentru a mentine echilibrul ecologic, in conditiile in care, la noi in tara este permis vanatul fazanilor.

Publicat:08.07.2023, 17:43

Circa 500 de pui de fazani din Ungaria au fost pusi intr-o voliera amenajata intr-o padure din Floresti. Pasarile au fost asigurate cu apa, hrana si conditii asemanatoare cu cele naturale.

Vitalie PODUBNII, SPECIALIST IN STUDIUL VANATULUI: „Ii tinem o perioada de pana la doua saptamani in voliera sa se acomodeze, apoi ii eliberam in natura. Ii facem hranitori si ii eliberam putin, cate putin.”

Dupa ce vor fi eliberati, fazanii vor migra in zonele unde isi vor gasi singuri conditii prielnice pentru trai.

Vitalie PODUBNII, SPECIALIST IN STUDIUL VANATULUI: „In ultimii ani sunt conditii foarte bune pentru a se inmulti la noi. De mai bine de 20 de ani aducem si repopulam fazanul. Iubeste mai mult un relief anume, unde este iarba mare, tufisuri, el in padure practic nu se inmulteste.”

Fazanii contribuie la raspandirea semintelor si la controlul insectelor daunatoare, avand astfel un rol vital in mentinerea biodiversitatii. De ani buni, Societatea Vanatorilor si Pescarilor aduce in tara noastra pui de fazani pentru a repopula teritoriile cu aceste pasari si a mentine un echilibru ecologic. Vanatul fazanilor este permis in tara noastra, iar cei de la Inspectia pentru Protectia Mediului urmaresc ca procesul sa decurga conform normelor.

Dorina COSCIUC, SEFUL INTERIMAR AL INSPECTIEI PENTRU PROTECTIA MEDIULUI, FLORESTI: „Inspectia pentru Protectia Mediului din Floresti va monitoriza sub raze de verificare si control pentru a nu admite unele incalcari pentru intreg procesul de recoltare a fazanilor, inclusiv si ale altor specii de animale, pasari pe toata perioada desfasurarii vanatorii.”

De la inceputul acestui an in tara noastra au fost adusi de Societatea Vanatorilor si Pescarilor peste 20 de mii de fazani, care au costat 2,4 milioane de lei.

Persoanele care vaneaza pasarile sau animalele fara autorizatie, in locuri sau perioade interzise si in cantitati ce depasesc norma stabilita, risca o amenda de pana la 42.500 de lei sau inchisoare de pana la trei ani.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.