Elena Bogdan, o femeie de etnie romă care este mediator comunitar pentru sute de romi din raionul Hîncești. Dar drumul până aici a fost unul greu și plin de prejudecți. Ani la rând, Elena nu a putut să-și găsească un post de muncă doar pentru că este o femeie de etnie romă. Dar nu a cedat. A bătut la uși și a schimbat păreri, ca astăzi să-și poată povesti istoria de succes.

De mai bine de 10 ani Elena Bogdan este mediator în comunitatea romilor din Hîncești.

„Bună ziua, ce mai faceți, sănătoși?”

Natalia GÎNGA, REPORTER PRO TV: „De câteva ori pe săptămână, Elena Bogdan merge în teritoriu și vizitează familiile din comunitatea romă. Deși munca este solicitantă, Elena o face din plăcere și are în grija sa peste 300 de persoane, pe care le susține și le încurajeaza.”

Printre ele este și această mamă a patru copii, pe care Elena a convins-o să îi dea la școală și o ajută cu alte probleme sociale.

„Mă bucur că actele voastre sunt toate în regulă.”

Elena BOGDAN, MEDIATOR COMUNITAR, HÎNCEȘTI: „Etnia romă este majoritar analfabetă. Astfel, dacă vine cineva cu o cerere de ajutor social, o îndeplinim și toate problemele care apar la romi, eu le soluționez.”

Pe lângă familii, Elena are grijă ca un număr cât mai mare de copii din comunitate să frecventeze grădinița și școala. Datorită efortului său, astăzi peste 40 de elevi romi învață în liceele din Hîncești.

Elena BOGDAN, MEDIATOR COMUNITAR, HÎNCEȘTI: „Copiii sunt viitorul nostru și ne dorim ca urmașii nostri să ducă o viață decentă, față de ceilalți romi, care nu știu carte.”

Vera TĂNASE, DIRECTOR ADJUNCT L.T. “MIHAI EMINESCU”, HÎNCEȘTI: „Ceea ce reușim este că elevii merg până la absolvirea treptei de gimnaziu, lucru care până acum câteva decenii era problematic, întrucât elevii adandonau studiile în ciclul primar.”

Prin muncă și dedicație, Elena Bogdan a câștigat nu doar încrederea comunității, ci și a spart prejudecățile, devenind angajată cu acte în regulă la primăria Hîncești. Dar drumul până aici a fost lung și greu. Deși a terminat școala și a făcut diferite cursuri, discriminarea și stigmatizarea au urmărit-o ani la rând. Elena își amintește că a fost refuzată într-un post de muncă de nenumărate ori.

Elena BOGDAN, MEDIATOR COMUNITAR, HÎNCEȘTI: „Zic bună ziua, am venit la dvs pentru că am văzut că este loc vacant de la bursă, în calitate de servitoare în școală. Doamna s-a uitat lung la mine și a spus că nu mai este postul.”

Iar până să primească primul salariu, a făcut 10 ani de voluntariat.

Elena BOGDAN, MEDIATOR COMUNITAR, HÎNCEȘTI: „N-a fost deloc ușor. Din 2003 și până în 2014 am lucrat ca voluntar și abia din 2014 m-au angajat oficial ca mediator comunitar.”

Acum, Elena încurajează alte femei din comunitate să muncească și spune că prin propriul exemplu vrea să schimbe percepția societății despre romi.

Elena BOGDAN, MEDIATOR COMUNITAR, HÎNCEȘTI: „Să nu fie discriminate, ci să aibă drepturi egale la muncă, la educație sau la vreo idee pe care vor să o realizeze.”

Maia MATFEI, DIRECTOR EXECUTIV COALIȚIA VOCEA ROMILOR: „Mulți spun că romii nu vor să lucreze, dar nu este așa. Este nevoie și ca societatea să ne primească. Asociația femeilor rome pentru educație și dezvoltarea antreprenorială a fost creată anume pentru a dezvolta acest aspect economic.”

Potrivit datelor recensământului populației din 2024, din cei 2,4 milioane de locuitori, 0,4%, adică în jur de 10 mii, sunt de etnie romă. Coaliția Vocea Romilor susține că 76% dintre romii ce locuiesc pe teritoriul țării noastre sunt șomeri.