A pierdut totul, dar a luat-o de la capat, intr-o tara straina. O ucraineanca refugiata in Moldova a construit un oras... al caprelor. Animalele traiesc in libertate, in propria localitate, cu strazi si case, si chiar au si propria primarie si un salon de infrumusetare. Astazi, orasul caprelor a fost inaugurat, iar zeci de familii au venit sa-l viziteze.
Bine ati venit in orasul caprelor din satul Pohrebea, raionul Dubasari! Un loc gandit pana-n cele mai mici detalii pentru confortul animalelor. Caprele au propriile case, primarie, mulgatoare si chiar un salon de infrumusetare.
Indata ce ai pasit pe acest taram colorat, esti inconjurat de capre, mari si mici, care se plimba nestingherit printre oameni.
“Caprele sunt atat de dragute. Nu pot sa cred ca sunt lasate libere sa se zbenguie, sa comunice cu noi. Toate sunt prietenoase.”
Iar organizatorii au grija ca nu cumva sa intre cineva cu mana goala, oferind fiecarui vizitator legume proaspete pentru a le hrani.
“Ele iubesc sa zburde, sa manance bine, apoi sa stea la umbra, sa se odihnesca.”
“Am venit cu toata clasa de la scoala si imi place aici.
- Ce-ai vazut?
Multe capre si gaini."
“Copiilor le este interesant, ei se uita, pun mana, e altfel.”
Natalia GINGA, REPORTER PRO TV: “Caprele sunt blande si prietenoase si se lasa sa fie mangaiate. Mai mult, fiecare animal are o zgarda pe care este cris numele lui. De exempu, pe aceasta capra o cheama Larisa.”
Copiii si maturii au ramas impresionati de locatie si mai ales de activitatile si atelierele pregatite pentru ei.
Ideea apartine unei ucrainence, care in luna aprilie s-a refugiat in Moldova.
Olga KAPYLOVA, FEMEIE DE AFACERI, UCRAINA: "Am decis sa deschidem in Moldova Orasul Caprelor si este mai grozav decat caprele de la noi, intrucat au un oras intreg: cu valuta lor, gastronomie, mulgatoare, cafenea, restaurant, bere si vin, intrucat Moldova e recunoscuta datorita vinurilor.”
Proiectul a fost realizat in colaborare cu arhitectul moldovean, Serghei Mirza.
Serghei MIRZA, ARHITECT: “Noi am construit castele traditional, din paie. Oalele le-am cautat prin tot raionul, de la oameni.//5:00 Toata amenajarea a durat trei luni si o saptamana.”
Inainte de razboi, Olga Kopylova se bucura de afacerile pe care a reusit sa le deschida in Ucraina - o retea de restaurante cunoscute pentru bucate din peste si alte produse de mare, dar si un oras al caprelor, la Odessa. Ajunsa in Moldova, a decis sa o ia de la capat. A deschis un restaurant la Chisinau, afacere ajunsa in atentia revistei Financial Times.
Olga KAPYLOVA, FEMEIE DE AFACERI, UCRAINA: “Noi deschidem restaurante in Varsovia, Bucuresti, Berlin, Londra si la Chisinau.”
Olga sustine isi doreste sa dezvolte turismul din Moldova - tara care i-a oferit adapost si siguranta.