Academia de Stiinte a Moldovei solicita autoritatilor sa anuleze procesul de absorbtie a celor 17 institutii de cercetare in cadrul a patru universitati din tara. Presedintele Academiei spune ca reforma a fost prezentata intr-un mod netransparent, fara sa fie consultata cu expertii nationali si internationali. Si liderul Platformei DA a criticat initiativa, spunand ca exisa riscul ca profesia de cercetator sa dispara in cativa ani, lucru negat de autoritati.

Publicat:05.07.2022, 21:30

Academia de Stiinte a Moldovei a publicat o declaratie prin care isi exprima ingrijorarea fata de reforma anuntata de ministerul Educatiei privind absorbtia celor 17 institutii de cercetare.

Ion TIGHINEANU, PRESEDINTELE ACADEMIEI DE STIINTE A MOLDOVEI: “Trebuia sa fie o transparenta, discutii la nivel national, schimb de opinii. Desigur, in conditiile acestea, sa vii cu propuneri ca miscam institutele de aici si le transferam acolo, cine a hotarat cum a hotarat, noi nu cunoastem. Este vorba de institute de cercetare care au o vizibiliatate la scara internationala. Se merge pe o decizie politica foarte dura.”

Svetlana COJOCARU, VICEPRESEDINTELE ACADEMIEI DE STIINTA: “In conformitate cu legea, Academia de Stiinte este consultantul strategic a Guvernului. Academia de Stiinte nu a primit o solicitare oficiala din partea autorului proiectului de lege, ma refer la Ministerul Educatiei, pentru a remite un aviz. Prea multe intrebari apar si prea putine raspunsuri.”

Vicepresedintele Academiei de Stiinte spune ca in urma acestei reforme, institutiile de cercetare isi vor pierde statutul juridic, asta fiind o piedica pentru obtinerea de granturi si finantari externe.

Svetlana COJOCARU, VICEPRESEDINTELE ACADEMIEI DE STIINTA: “Este un proces de pierdere a identitatii. Deja avem semnale ca lucrarile cercetatorilor nostri in bazele de date internationale si-au pierdut vizibilitatea si si-au pierdut-o fiindca s-a pierdut in acele baze de date legatura istorica.”

Ion TIGHINEANU, PRESEDINTELE ACADEMIEI DE STIINTE A MOLDOVEI: “Cand va aplica pentru un grand, deja acolo va fi scrisa universitatea, care va fi imaginea universitatii, va trebui de demonstrat, pentru ca un institut de cercetare lupta pentru imaginea sa. Cu asa o reforma peste 2,3 ani cercetarea stiintifica va disparea din Republica Moldova. Apare intrebarea. Cine a fost initiatorul ca procesul acesta sa fie atat de accelerat.”

Si liderul Platformei DA a criticat initiativa ministerului Educatiei si a cerut autoritatilor sa stopeze procesul de reformare a institutiilor de cercetare. 

Dinu PLINGAU, LIDER PLATFORMA DA: “Nu este pe deplin clar cum va avea loc procesul de integrare a institutelor de cercetare in cadrul universitatilor. Conform modelului propus, exisa riscul ca unele universitati sa nu aiba suficienta capacitate manageriala, institutionala, financiara si nici interes sa asigure functionalitatea acestor institute de cercetare, iar functia de cercetare sa dispara in cativa ani complet.”

Dinu Plangau a vorbit si despre aspectul financiar al reformei si a spus ca banii pe care promite Guvernul sa-i aloce pentru modernizarea univeristatilor ar fi, de fapt, un imprumut. 

Dinu PLINGAU, LIDER PLATFORMA DA: “Este curios faptul ca Ministerul nu mentioneaza in documentele prezentate publicului ca suma de 700 milioane de lei este parte a unui imprumut de la Banca Mondiala, de aproximativ 40 milioane dolari, care a fost ratificat de catre Parlament, bani care vor fi rambursati de toti cetatenii Republicii Moldova.” 

Responsabilii de la Guvern au negat acest lucru si au mentionat ca dupa reorganizare, centrele de cercetare vor deveni mai performante si mai eficiente. Anterior, mai multe universitati din tara au anuntat ca nu sunt de acord cu decizia ministerului Educatiei de a reorganiza unele institutii superioare. Mai exact, 4 universitati din tara vor absorbi alte 5 universitati si 17 institutii de cercetare, iar acest lucru ar putea avea loc incepand cu noul an de studiu. Ministerul Educatiei si-a motivat decizia prin faptul ca in ultimii ani numarul studentilor a scazut de aproape doua ori.