Directorul Parcului de Troleibuze numarul 3, un sef de sectie si unul de ruta, ar fi printre cele 8 persoane suspendate din functii pe perioada anchetei initiate in urma tragicului accident in care a decedat o copila de 12 ani. Toate persoanele vizate ar fi activat alaturi de soferita troleibuzului care a lovit minora. Responsabilii de la Regia Transport Electric Chisinau sustin ca vor oferi detalii dupa ce vor incheia ancheta interna.
Felicia RUSU, PURTATORUL DE CUVANT AL REGIEI TRANSPORT ELECTRIC:„Opt angajati cu functie de raspundere din cadrul Parcului de troleibuze au fost suspendati din functie pe perioada anchetei.”
Acestia activau in cadrul Parcului de Troleibuze numarul 3, unde muncea si soferita care a provocat accidentul. Sursele PRO TV sustin ca printre cei 8 angajati suspendati din functii este si un sef de sectie, un sef de ruta, dar si directorul Parcului numarul 3. Informatia nu a fost confirmata, dar nici infirmata de responsabilii de la Regie.
Felicia RUSU, PURTATORUL DE CUVANT AL REGIEI TRANSPORT ELECTRIC:„Deocamdata nu putem oferi mai multe detalii atat cat deruleaza ancheta de serviciu, odata cu finalizarea acesteia, toate detaliile asupra tragicului incident vor fi facute publice.”
Ancheta de serviciu poate dura si cateva luni, spun responsabilii, fiind investigate toate cele 3 parcuri de troleibuze din cadrul Regiei Transport Electric. Reprezentantii intreprinderii municipale mentioneaza ca soferii trec o serie de comisii si instruiri inainte de a fi angajati.
Rita COVALSCHI, INSPECTOR SUPERIOR, SERVICIUL DE RESURSE UMANE, PARCUL DE TROLEIBUZE NR.: „Certificate care sunt obligatorii – certificatul de competenta profesionala, certificatul narcologic, cazierul contraventional, comisia medicala specializata si este obligatoriu un aviz psihologic.”
In cadrul Regiei Transport Electric Chisinau sunt doua categorii de soferi - cei care deja poseda un permis de conducere si stagiarii. Acestia din urma vin de la Centrul de Formare Profesionala si au parte de un program gratuit de obtinere a carnetului de sofer pentru a putea conduce troleibuzul.
Rita COVALSCHI, INSPECTOR SUPERIOR, SERVICIUL DE RESURSE UMANE, PARCUL DE TROLEIBUZE NR.1:„Sunt noi in domeniu, care abia au primit permisul de conducere de categoria F.”
Soferita care a provocat accidentul de saptamana trecuta a studiat la Centrul de formare profesionala timp de 5 luni partea teoretica si a avut nevoie de ore suplimentare de practica pe langa cele 400 obligatorii. Colegii de munca ai femeii au mentionat ca aceasta nu avea experienta de a conduce.
„A fost putina practica, daca o saptamana a lucrat, ceva a gresit, ceva nu a avut in vedere.”
Nici aceasta informatie nu a fost confirmata si nici infirmata de responsabilii de la Regia Tranport Electric. Acum doua zile, soferita troleibuzului care a lovit mortal fata de 12 ani pe trecerea de pietoni a fost plasata in arest preventiv pentru 30 de zile in penitenciarul 13. Avocatul acesteia a declarat ca femeia este in stare de soc si regreta cele intamplate. Accidentul cumplit a avut loc vinerea trecuta in sectorul Ciocana al capitalei. Copila de 12 ani a fost lovita de un troleibuz si a murit pe loc. Potrivit politiei, fata traversa strada regulamentar, pe o trecere de pietoni. De la inceputul anului s-au produs aproape 90 de accidente pe treceri de pietoni, soldate cu 3 persoane decedate. Recent, Parlamentul a votat o lege care prevede sanctiuni mai dure pentru soferii care nu acorda prioritate pietonilor, inclusiv suspendarea permisului de conducere. Legea urmeaza sa intre in vigoare peste trei luni.
Cei de la Regia Transport Electric au precizat ca in fiecare zi inainte de munca, soferii trec controlul medical fiind verificata tensiunea si prezenta alcoolui in sange.
Rita COVALSCHI, INSPECTORUL SUPERIOR AL SERVIUCIULUI DE RESURSE UMANE, PARCUL DE TREOLEIBUZE NR.1:„Se examineaza persoana fizic si in ce stare emotionala se afla si se semneaza fisa de parcurs.”
Am incercat sa vorbim cu soferii de troleibuze despre verificarile care au loc dupa accident.
„- Nu avem dreptul sa vorbim.
-Dar nu am zis nimic de rau.
-Ce nu au dreptul?
-Trebuie sa fie permisiunea numaidecat.
-A cui permisiune?
-Din Parc.”
Alti soferi cand au vazut camera de filmare au inceput sa fuga.
„- Nu aveti permisiunea sa vorbiti?
-Fara comentarii doamna.”
Unii soferi au avut curaj si au vorbit cu noi. Acestia sustin ca sunt multumiti de salariul pe care il au mentionand ca cei care au experienta mare de munca au si cate 17 mii de lei.
Poti bine, daca intarzii nu-i nimic groaznic, daca merge mai repede cu inaintare te pedepseste, dar de intarzieri nimeni niciodata nu ne-a pedepsit.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.