Moldovenii care au lucrat sau lucrează în Italia și solicită pensie vor putea include în stagiu și anii munciți acolo, ca urmare a ratificării unui acord cu Republcia Moldova  de câtre Parlalementul de la Roma. Măsura va fi aplicată și pentru cetățenii italieni care au lucrat în Moldova, fiind vorba de un acord bilateral.

Odată cu ratificarea noului acord, cetățenii noștri care vor avea cel puțin 15 ani de contribuții totale în ambele țări vor putea beneficia de pensie. Asta înseamnă că perioadele de muncă ale moldovenilor care au lucrat în ambele țări se vor cumula. Până acum, pentru a fi eligibili, aceștia trebuiau să îndeplinească perioadele minime de contribuție în fiecare țară separat.

Alexei BUZU, MINISTRUL MUNCII ȘI PROTECȚIEI SOCIALE: „Acordul prevede ca cetățenii noștri care au muncit în Italia pot să aplice la pensie fie în Italia fie în RM, acolo unde le este mai comod. În acest sens, CNAS va interpela instituția omoloagă din Italia pentru a cere câți ani a lucrat, care este contribuția, pentru ca să stabilească dacă întrunește condițiile de pensionare.”

Acordul le permite cetățenilor moldoveni acces deplin la pensii și alte prestații sociale, cum ar fi pensii de dizabilitate, pensii de urmaș și indemnizații pentru accidente de muncă sau boli profesionale.

Alexei BUZU, MINISTRUL MUNCII ȘI PROTECȚIEI SOCIALE: „În ultimii 20 de ani Italia a semnat asemenea acorduri doar cu două țări, RM și Albania.”

În același timp, moldovenii cu dreptul la pensie italiană, dar care locuiesc în Moldova, vor putea depune cererea aici, în țară, fără a mai fi nevoiți să călătorească în Italia. Acordul asigură, de asemenea, un cadru de garanții de securitate socială pentru moldovenii care muncesc, au muncit sau trăiesc în Italia, dar și pentru italienii stabiliți cu traiul în Republica Moldova. Moldova a semnat 16 astfel de acorduri bilaterale cu state membre ale Uniunii Europene.