50 de activiști și organizații de mediu au semnat o petiție în care cer interzicerea coroanelor funerare nereciclabile. Ministerului Mediului, care de asemenea nu mai vrea coroane funerare artificiale în cimitire, spune că va examina petiția și va veni cu soluții. Ecologiștii propun alternative prietenoase cu natura cum ar fi flori vii, în ghivece sau plantate pe morminte. O altă opțiune sunt și coroanele din flori naturale și lemn, care sunt biodegradabile. 

O coroană de flori artificiale, care cântărește câteva kilograme, este compusă din 4-5 componente de plastic, care nu sunt reciclabile, susține activista de mediu, Cătălina Molodoi.

Cătălina MOLODOI, DIRECTOR EXECUTIV ASOCIAȚIA JURNALIȘTILOR DE MEDIU: “Iată aici la bază avem spumă poliuretanică, apoi plastic, o pânză la fel din plastic, pentru că este sintetică. Acum imaginați-vă că această coroană ajunge la sortare, cum poți să o sortezi?”

Sub lupa activistei de mediu a ajuns și iarba artificială de pe morminte.

Cătălina MOLODOI, DIRECTOR EXECUTIV ASOCIAȚIA JURNALIȘTILOR DE MEDIU: „De câțiva ani în Moldova este această tendință de a înveli mormintele cu înveliș verde, care la fel este din plastic, este artificial, iar peste câțiva ani va ajunge la gunoiște.”

Astfel, Asociația jurnaliștilor de mediu, împreună cu alte aproape 50 de organizații și activiști a semnat o petiție prin care solicită Ministerului Mediului să interzică prin lege producerea, importul de coroane artificiale și comercializarea coroanelor funerare artificiale.

Cătălina MOLODOI, DIRECTOR EXECUTIV ASOCIAȚIA JURNALIȘTILOR DE MEDIU: „Doar în municipiul Chișinău, anual se colectează 25 de mii de coroane. Una cântărește 2-3 kg, iar dacă ar fi să le înmulțim vor cântări peste 60 de tone. Cantitatea lor este pur și simplu imensă și îngrijorător este faptul că ele nu sunt reciclabile. “

Ministerul Mediului, care este în căutare de soluții pentru a limita utilizarea coroanelor în cimitire, spune că petiția se analizează. Activiștii de mediu ne îndeamnă să le înlocuim cu flori naturale, fie că sunt în ghiveci, fie că sunt plantate pe morminte.

“Ele arată mai sobru, dar exprimă foarte multă dragoste față de omul drag. Iată și aici, oamenii au plantat flori direct pe mormânt.  

O altă opțiune sunt copacii, pomii care înfloresc sau tuile, arată foarte bine la morminte. Alte opțiuni ar fi florile multianulale sau cele în ghiveci.”

O altă soluție altentativă și prietenoasă cu mediul sunt coroanele din flori vii, care, încet-încet iau locul celor artificiale.

Cătălina MOLODOI, DIRECTOR EXECUTIV ASOCIAȚIA JURNALIȘTILOR DE MEDIU: “Iată aici avem un exemplu de coroană de flori vii. Fiecare componentă este plantă vie, iar baza este din lemn. Lucrătorii chiar dacă le aruncă, ele ajung în sol și nu dăunează.”

Întreprinderea municipală care gestionează cimitirele din Chișinău vrea să interzică vânzarea coroanelor funebre pentru a diminua cantitatea uriașă de deșeuri de plastic.

Ludmila BOȚAN, DIRECTOAREA ÎNTREPRINDERII “COMBINATUL SERVICII FUNERARE”: „Noi am venit cu propunerea ca să scoatem din comerț și din producere a plasticului care ajunge în cimitire. Noi nu avem un agent economic în țară, care ar recila acele coroane de plastic. Totuși, suntem în discuții. Dacă nu se va interzice producerea și comerțul, și rămânem ca să aducem acele compoziții florare, o să găsim un agent economic care va prelua și va avea autorizație pentru reciclarea plasticului.” 

Potrivit Ludmilei Boțan, o decizie cu privire la coroanele artificiale va fi luată până de Paște. Până atunci la intrarea în cele 10 cimitire din capitală, au fost instalate banere cu mesaje în care oamenii sunt îndemnați să nu vină cu coroane și flori din plastic, la mormintele celor dragi.