O adevarata alee dedicata energiei sustenabile a fost amenajata astazi in gradina publica Stefan cel Mare din capitala. Au fost organizate expozitii despre energia solara, eoliana, hidroelectrica, dar si despre sortarea gunoiului. Totul in cadrul eco festivalului Sun da-i fest. Vizitatorii au participat la zeci de concursuri si au putut afla beneficiile surselor alternative de energie.

La intrare in gradina publica „Stefan cel Mare” vizitatorii erau intampinati de o expozitie de tehnologii eco. Cel mai vizitat stand a fost cel cu panouri fotovoltaice.

Tatiana TALMATCHI, MANAGER:  „Noi am venit cu instalatiile solare care produc electricitatea si boilerul solar care incalzeste apa. Ele sunt econome, deoarece totul se incalzeste de la soare si nu se foloseste alta sursa de energie. Acum moldovenii sunt foarte interesati si nu doar producatorii, dar si familiile simple. Le explicam oamenilor ca trebuie sa trecem la un mod de viata ecologic si econom si sa avem grija de pamantul nostru pentru ca asta este energia verde.”

A fost improvizat un stand si pentru cei interesati de sortarea gunoiul.

„Propunem oamenilor sa faca sortare separata in pungi diferite pentru ca atunci cand merg la uzina, ele se separa.”

Iar studentii de la universitatea tehnica au amenajat o expozitie de inventii eco, bazate pe utilizarea energiei soarelui, a vantului sau a apei.

Valentin MINZARU, STUDENT:  „Avem o sera automatizata care are o serie de senzori cum ar fi de lumina solara, de umeditate a aerului, de temperatura, o moto-pompa care pompeaza apa, niste stropitori, astfel incat dupa ce le-ai setat pe toate, sera se ocupa de ea.

- Care sunt beneficiile?

- In primul rand economie de apa, de caldura si nu are nevoie de interventie umana.”

In cadrul festivalului, vizitatorii au putut participa la concursurile interactive la tema energiei regenerabile si la atelierele practice de producere a energiei regenerabile si de valorificare a deseurilor. Chiar si cei mici s-au aratat curiosi de inventiile de la festivalul eco.

„Este genial, cat mai multa promovare, inclusiv despre reciclare chiar si pentru cei mici. Astfel de promovari trebuie sa fie pentru ca oamenii sa inteleaga cat este de necesar si util. Daca as avea un acoperis mi-as pune cu siguranta panouri fotovoltaice si poate si o centrala. Trebuie sa mai calculez daca e rentabil. Daca tot avem soare de ce sa nu-l folosim.”

Festivalul, care este la cea de-a saptea editie, a fost organizat de catre Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, in parteneriat cu Ministerul Energiei cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.