Perioada de admitere la liceu s-a încheiat, iar cifrele arată o competiție aprigă. La unele licee din capitală pentru un loc s-au înscris chiar și șase candidați. Elevii care nu au reușit să prindă un loc în prima etapă, vor putea depune dosarele în cea de-a doua. Mai multe instituții din Chișinău, unde cererea este mare, au introdus examene de admitere.

Pentru că cererea a fost destul de mare, Liceul Teoretic „Mircea Eliade” a organizat examene de admitere în clasa a 10-a. Testarea a cuprins o probă, la matematică – în cazul profilului real, și la istorie - pentru profilul umanist. Mulți dintre elevi au spus că testele au fost mai dificile decât examenul de absolvire a gimnaziului.

„A fost mai greu ca examenul, dar a fost normal.”

„Au fost emoții foarte mari pentru că nu știam ce subiecte o să fie și în rest parcă totul a fost ok.”

„Eu am susținut la istorie și am avut emoții destul de tare înainte de examen, dar am ajuns la examen, am început să-l scriu și am înțeles că nu este chiar așa de greu, ceva mai înțeleg. ”

Pentru cele 72 de locuri disponibile în clasele liceale, la „Mircea Eliade”, s-au depus 425 de cereri. Asta arată că au fost circa 6 elevi pentru un loc.

Dorin POPA, DIRECTORUL LICEULUI TEORETIC “MIRCEA ELIADE”: „Avem un colectiv de profesori care știu să lucreze cu copii de performanță, rezultatele la olimpiadele și naționale și internaționale chiar anul acesta o medalie de bronz a fost adusă la științe. Copilașii sunt cu locuri la olimpiadă la matematică și rezultatele de la bacalaureat vorbesc de la sine.”

Dina MUNTEANU, REPORTER PRO TV: „La Liceul Teoretic Republican “Aristotel” listele elevilor admiși au fost deja afișate. Din cei 360 de candidați au fost admiși 108 elevi. Potrivit administrației liceului, etapa a doua de admitere nu se va organiza întrucât toate locurile planificate au fost completate.”

Pavel CERBUȘCA, DIRECTORUL LICEULUI TEORETIC REPUBLICAN “ARISTOTEL”: Au fost selectați conform concursului, deci a fost calculată conform metodologiei nota medie de la profilul real la obiectele care sunt la profilul real și plus notele de la examen de absolvire a gimnaziului. Profilul umanist și profilul real sunt aparte. S-a făcut media și cea mai mare medie este 9.98, iar cea mai mică este de 9.49.”

Și la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” concursul a fost unul strâns. Media minimă de admitere a fost de 7.50, iar pentru cele 75 de locuri disponibile au fost depuse peste 150 de cereri.

Nicoleta FIODOROV, PROFESOARĂ DE DANS: „Urmează să facem aceste calcule ca să afișăm duminică aici la liceu lista elevilor, iar luni la direcția generală.”

Absolvenții de gimnaziu au avut posibilitatea să-și depună actele, în format fizic sau online, la cel puțin trei licee dorite. După ce au fost depuse dosarele pentru admitere, urmează patru zile de evaluare, iar apoi, pe 27 iulie, vor fi anunțate rezultatele. A doua etapă de admitere se va desfășura în perioada 04-13 august doar în liceele unde au rămas locuri libere. În acest an sunt disponibile peste 13 mii de locuri în cele 309 licee din țară. Peste patru mii de locuri sunt la profilul real, peste șapte mii la profilul umanist și mai bine de o mie de locuri sunt disponibile la profilul general, arte, sport, teologic și la clase bilingve.

LOCURI DISPONIBILE LA LICEU

4614 – PROFILUL UMANIST

7694 – PROFILUL UMANIST

734 – PROFILUL GENERAL

284 – PROFILUL ARTE

262 – PROFILUL SPORT

116 – CLASE BILINGVE

8 – PROFILUL TEOLOGIC