Adresarea tardiva la medic ne poate costa sanatatea, iar in unele cazuri, chiar viata. Un exemplu elocvent este si cazul unui barbat de doar 35 de ani, diagnosticat cu tumora la maxilarul inferior. Acesta a ajuns prea tarziu la medic, iar pentru a fi salvat a fost nevoie de mai multe interventii chirurgicale efectuate de cateva echipe de medici de la Institutul de Medicina Urgenta. Una dintre interventii, si anume transplantarea tesuturilor moi de la spate la gat, a fost o premiera de succes pentru tara noastra.
Iurie are doar 35 de ani, este tanar si are toata viata inainte. Acum 4 ani insa, barbatul a fost diagnosticat cu ameloblastom al mandibulei. Medicii de la Institutul Oncologic au inlaturat atunci tumora imensa.
Dumitru SIRBU, CHIRURG ORO-MAXILO-FACIAL: “Este o tumora odontogena, adica din celulele care formeaza dintele si la o anumita etapa aceste celule nu se mai supun controlului, generand tumori complicate. Se comporta ca o tumora maligna cu o crestere distructiva care duce la niste complicatii extraordinare.”
Aceasta maladie are e evolutie asimptomatica, fara a manifesta modificari de volum sau deformari, iar pacientul nu simte dureri. Asa ca, pentru ca Iurie nu a mers la medic pentru un control anual, tumora a avansat si a devenit imensa. Cazul extrem de complicat a ajuns la Institutul de Medicina Urgenta, unde un grup de experti au efectuat cateva interventii chirurgicale. Mai intai, a fost inlaturata tumora care s-a extins, placa din titan care inlocuia osul mandibulei si tesuturile moi afectate.
Dumitru SIRBU, CHIRURG ORO-MAXILO-FACIAL: “Ne-am confruntat cu lipsa de tesuturi, cu dereglari functionale, cu eliminari purulente cu suprainfectarea acestei tumori. Inlaturand aceasta tumora apare un defect destul de complicat de inchis. Acesta necesita transplantari din diferite regiuni.”
Pentru a acoperi acest gol imens lasat de tumora si a asigura o viata normala pacientului, medicii au decis sa transplanteze un muschi de la spatele pacientului.
“A fost croit un lambou pana aici. A fost scos acest lambou si transferat la gat. Ne-am inclus noi, a doua echipa de microchirurgi si s-a fixat mai intai lamboul de fire de tesarurile sanatoase care erau.”
Imediat a urmat o alta interventie complicata. Medicii din sectia microchirurgie au avut misiunea de a uni toate venele, arterele si vasele sangvine pentru ca tesuturile adaugate sa fie functionale.
Anatolie CALISTRU, SEFUL SECTIEI MIRCOCHIRURGIE: “Au fost suturate aceste vene. Toate venele lamboului au fost conectate la o vena de la gat. Apoi artera lamboului cu o artera de la gat de asemenea cap in cap.”
La cateva saptamani de la aceasta interventie, medicii spun ca se atesta deja o evolutie pozitiva, tesuturile adaugate de la spate la gat fiind vascularizate.
“Sunt bine, multumesc doctorilor.”
Cu toate acestea, urmeaza o perioada de ani buni pentru reabilitare.
Dumitru SIRBU, CHIRURG ORO-MAXILO-FACIAL: “Vom preleva tesutul osos pentru a reface conturul mandibulei. Vor urma interventii de refacere in cavitatea bucala a danturii, prin reabilitarea cu ajutorul implantelor. Dupa care interventii de chirurgie plastica si estetica pentru a reface morfologia.”
Medicii spun ca sunt multi pacienti care sufera de aceasta maladie. Insa datorita faptului ca se adreseaza la timp la medic, tratamentul este unul mai simplu si nu are consecinte atat de grave. Astazi, cand este marcata ziua Mondiala a Sanatatii, medicii de la Institutul de Medicina Urgenta indeamna oamenii sa nu amane vizitele la medic pentru a avea o minte sanatoasa intr-un corp sanatos.