Tranzactii ilegale cu armament, scheme de creare a datoriilor false, licitatii trucate si sustrageri de piese de la aparatele de zbor - sunt cateva dintre abuzurile grave depistate la Aeroportul International Marculesti, in 2018, de catre Vladimir Maiduc, fost director interimar, timp de sase luni, al acestei intreprinderi de stat. Despre toate incalcarile au fost sesizate procuratura si institutiile din conducerea statului, dar cele cateva dosare penale pornite, in scurt timp au fost clasate. Dezvaluirile au fost facute, cu documente, miercuri, in cadrul Clubului Jurnalistilor de Investigatie, scrie Anticoruptie.md
O acheta interna detaliata a elucidat schemele din cauza carora cel de-al doilea aeroport al Republicii Moldova nu reuseste sa scape de datorii uriase acumulate in ultimii aproape zece ani. „Aeroportul Marculesti nu a adus statului niciun banut. Se fac scheme prin care banii pe care ii datoreaza companiile rezidente din zona economica libera aeroportului se transforma in datorii ale Aeroportului Marculesti catre acestea din urma. Datoriile fata de rezindenti sunt facuta artificial. Am demonstrat ca aeroportul nu este dator cu nimic rezidentilor sai. Elicopterele sunt date in chirie rezidentilor, dar aeroportul continua sa achite pentru reparatie, asigurare etc., inclusiv salariul pilotului”, a declarat Vladimir Maiduc.
Aeroportul International Marculesti este un aeroport din nordul Republicii Moldova fondat in anul 2004, in baza unitatii militare din aceasta localitate. Aeroportul este intreprindere de stat, cu statut de zona economica libera, acordat de Guvern in 2008. In 2018 obiectivul a trecut din subordinea Ministerului Apararii in cea a Ministerului Economiei si Infrastructurii. Aeroportul are o suprafata de 265 de hectare si era utilizat anterior pentru deservirea aeronavelor militare, din dotarea Fortelor Armate. In zona economica libera de pe teritoriul Aeroportului isi desfasoara activitatea opt rezidenti, care beneficiaza de facilitati fisclale in activitatea pe care o desfatoara.
Trafic ilegal de armament si nave suspecte
Maiduc a declarat ca nave suspecte aterizau pe aeroport si stationau fara explicatii. „De exemplu, un Boeing care transpora pasageri a aterizat in una dintre zile pe aeroport. Membrii echipajului au evitat sa raspunda la intrebarile mele. Am stat trei ore langa ei ca sa vad ce fac. Au venit vamesii, politistii de frontiera si tot ma intrebau ce s-a intamplat? Dupa trei ore, avionul a decolat. Au fost mai multe asemenea cazuri”, a relatat fostul director.
In 2018 aeroportul a trecut in subordinea Ministerului Economiei si Infrastructurii doar pe hartie, nimeni nu a facut nicio inventariere, a subliniat el. „In timpul unui control, am depistat un depozit cu lazi in care erau arme de asalt, mitraliere, munitii, rachete Vozduh-Vozduh, munitii abandonate, munitii care nu sunt supuse niciunei evidente. Militarii nu stiu nimic despre acest armament”.
Armament depistat in urma unui control efectuat de Vladimir Maiduc
In cele din urma, a aflat ca armamentul si munitiile au fost furnizate de catre Ministerul Apararii Aeroportului Marculesti pentru fortificarea bugetului. „Intreprinderea de stat a primit de la Ministerul Apararii rachete”, a subliniat fostul director.
La 16 mai 2018, a depistat un alt depozit cu armament situat la cinci metri de pista, lucru categoric interzis. A chemat politia, a anuntat procuratura, inclusiv pe Eduard Harunjen, insa pana in ziua de astazi nu a fost intrebat de nimeni nimic. „Ministrul Apararii trebuie sa faca o inventariere pentru a stabili cat armament exista pe teritoriul Republicii Moldova”, a sugerat el noii guvernari.
Ulterior, a aflat ca de pe Aeroportul Marculesti s-a vandut constant armament si munitii, inclusiv pentru MIG-uri, in unele cazuri la preturi foarte joase. „De exemplu, ministrul Salaru a vandut trei unitati de complex S 125 contra 600.000 de dolari. Din acesti bani, niciun banut nu a ajuns la Aeroportul Marculesti. Rachetele au fost revandute ulterior contra 6 milioane de dolari de catre firma ucraineneana.”
Aceasta practica a existat in mandatele mai multor ministri ai Apararii din ultimii ani. In unul dintre aceste cazuri, o firma ucraineana, dupa ce a cumparat rachete de pe Aeroportul Marculesti, le-a vandut organizatiei teroriste „Statul Islamic”, fapt consemnat in rapoartele NATO.
Fostul director a declarat ca din cele sase MIG-uri nu au mai ramas aproape nimic, „sunt desarte”. „Am observat in mai multe randuri ca avioanele dispareau de pe pista, de fapt, erau bagate in depozitul unui rezident unde se scoteau cele mai importante piese. O piesa ar putea sa coste 500.000 de dolari. Din aceste avioane nu au mai ramas decat cabinele, iar piesele sunt vandute la negru. Astazi nu mai stie nimeni cine a scos piesele”, a observat el.