Aeroportul Internațional Chișinău a devenit neîncăpător pentru fluxul actual de pasageri. În ultimii 10 ani, numărul de călători s-a triplat, iar prognozele experților arată că în 2025 acesta va trece de 5 milioane. Și asta în condițiile în care infrastructura aeroportuară a rămas neschimbată, iar în ultima perioadă tot mai des se formează cozi la intrarea în țară. Experții spun că dacă nu se vor lua măsuri, din cauza competitivității din regiune, riscăm să pierdem călători, iar astfel și una dintre sursele de profit ale țării.
În aceste imagini filmate la mijlocul acestei luni se văd cozile imense la intrarea în țară, pe Aeroportul Internațional Chișinău. Tabloul a fost similiar și la început de iulie.
Un alt caz, de lună trecută, arată o aglomerație la Aeroport după ce două curse au fost anulate, iar 15 operate cu întârziere.
Oamenii spun că uneori așteaptă în coadă o oră și jumătate.
”E îmbucurător faptul că sunt multe curse noi, dar uneori sunt foarte mulți oameni și e greu. Eu personal când am venit am așteptat o oră și jumătate.”
”Circul destul de des, am câte două zboruri aproximativ pe lună, uneore e și mai des, și rândurile nu aș spune că sunt mari.”
Toate se întâmplă din diferite motive, cum ar fi atunci când mai multe aeronave aterizează în același timp sau sunt probleme tehnice la sistemele informaționale, spun responsabilii de la Aeroportul Internațional Chișinău. Un ONG din țară, care oferă consultanță juridică gratuită persoanelor care au litigii transfrontaliere, spune că în ultima perioadă a primit zeci de plângeri privind zborurile anulate sau întârziate. Și astfel a decis să ofere consultanță chiar pe aeroport.
Andrei NASU, CONSILIER JURIDIC AL ONG-ULUI CENTRUL EUROPEAN AL CONSUMATORULUI:”Noi ghidăm consumatorii, ce pași trebuie să întreprindă ca să-și poată revendica drepturile sale.”
Dar, pe lângă asta, mai este un motiv - Aeroportul a devenit prea mic pentru numărul mare de călători. Statisticile arată că din anul 2014 și până în prezent numărul pasagerilor a crescut de peste 3 ori. De la 1,7 milioane de călători, la 4,14 milioane.
CĂLĂTORI AEROPORTUL INTERNAȚIONAL CHIȘINĂU
2014 – 1,7 MILIOANE DE PASAGERI
2019 - 2,9 MILIOANE DE PASAGERI
2024 - 4,14 MILIOANE DE PASAGERI
Sergiu SPOIALĂ, ADMINISTRATORUL INTERIMAR AL Î.S. „AEROPORT INTERNAȚIONAL CHIȘINĂU”: ”Chiar și pentru prima perioada a anului 2025 acest trend ascendent a fluxului de călători este în foarte mare creștere și comparativ cu perioada anului trecut pentru primele 6 luni. Acum putem constata o creștere de 49 de procente.”
Prognozele experților arată că în anul 2025 numărul călătorilor va ajunge la 5 milioane.
Acest lucru se explică prin faptul că în timp au apărut companii aeriene noi, care operează mai multe curse spre circa 70 de destinații. Totodată, în urma invaziei ruse în Ucraina, cetățenii din țara vecină au început să zboare din Chișinău, după ce stațiul aerian al Ucrainei a fost închis.
În timp ce numărul de călători este în continuă creștere, infrastructura aeroportuară nu a fost extinsă, iar personalul aeroportului cu greu face față fluxului de pasageri.
Vitalie RAPCEA, EXPERT AL CENTRULUI ANALITIC INDEPENDENT „EXPERT-GRUP”: ”Infrastructura este depășită. În master planul din 2010 încă era vorba de un terminal de pasageri atunci când nemijlocit ajungem la o cifră de 2,5 milioane. 3 milioane erau prognozate pentru 2030, iar noi suntem la o prognoză de 5 milioane de pasageri în 2025, deserviți cu un singur terminal. Asta ridică mari întrebări vis-a-vis de capacitatea infrastructurii noastre de a asimila un număr atât de mare de pasageri.”
Sergiu SPOIALĂ, ADMINISTRATORUL INTERIMAR AL Î.S. „AEROPORT INTERNAȚIONAL CHIȘINĂU”: ”Nu este un secret că infrastructura aeroportuară nu este de un an, de doi sau de trei este de foarte mult timp. Pe infrastructură se pune o presiune mult mai mare. Atunci când deservești 200 de mii de călători pe lună sau 500 de mii de călători pe lună și evident că această presiune o simte și personalul aeroportuar.”
Pe lângă faptul că fluxul de pasageri pune presiune pe personalul aeroportur, asta poate scădea din calitatea serviciilor prestate, ceea ce poate duce la pierderea calătorilor și, respectiv, a profitului.
Vitalie RAPCEA, EXPERT AL CENTRULUI ANALITIC INDEPENDENT „EXPERT-GRUP”: ”Avem concurență regională puternică. Și vreau să amintesc că spre deosebire de Aeroportul din Chișinău cel de la Iași s-a modernizat, a adăugat un terminal. Galați-Brăila în România se preconizează pentru deservirea zonei de sud și parțial a zonei de sud a Republicii Moldova, se preconizează construcția unui aeroport nou în acea regiune. /03:17 Dacă nu vom ști să ne adaptăm acestei creșteri a cererii vom pierde călători.”
Primul pas pe care va trebui să le facă autoritățile este actualizarea unui document, numit master plan, în baza căruia este stipulat cum trebuie să se dezvolte infrastructura aeroportului în baza unei analize minuțioase a specialiștilor în domeniu. Pentru asta este nevoie de contractarea unei companii specializate ce presupune timp, dar și costrui.
Vitalie RAPCEA, EXPERT AL CENTRULUI ANALITIC INDEPENDENT „EXPERT-GRUP”: ”Acum sunt alte realități este nevoie de actualizat acel master plan și asta trebuie de făcut cu prioritate. Ulterior rezultatele acestui studiu necesită a fi recunoscute în documentele de planificare strategică.”
Administrația aeroportului a evitat să ne ofere informații despre planurile de modernizare pe termen lung, dar menționează că unele modificări totuși vor avea loc. Una dintre acestea este amenajarea unui spațiu suplimentar de așteptare la intrarea în țară.
Sergiu SPOIALĂ, ADMINISTRATORUL INTERIMAR AL Î. S. „AEROPORT INTERNAȚIONAȘ CHIȘINĂU”: ”Chiar la sfârșitul lunii acestea Aeroportul Internațional Chișinău va demara un proiect de extindere a infrastructurii existente. Aceste proiect de extindere presupune construcția a 5 mii de metri pătrați adăugător la suprafața existentă. 5 mii de metri pătrați vor fi destinați pentru toate zonele, în special pentru zona de control, de securitate și pentru zona de așteptări a călătorilor noștri la ieșirea din țară. Despre ce costuri vorbim aici?
- Odată ce vom recepționa documentația de proiect la sfârșitul lunii iulie, anexa la această documentație este și divizul de cheltuieli la care vom putea face referire.”
Potrivit ministerului Infrastructurii, anul trecut, Aeroportul Internațional Chișinău a înregistrat un profit de circa 350 de milioane de lei, o creștere cu peste 60 la sută față de 2023. Iar cifra de afaceri a aeroportului a ajuns la peste 970 de milioane de lei. Jumătate din profit ajunge în bugetul de stat.
”Noi am mărit numărul de persoane pe segmentul de poliția de frontieră și pe sensul de intrare și pe sensul de ieșire din Republica Moldova. Controalele de securitate s-a mărit numărul de puncte la cer se efectuează aceste lucruri. Reeșind din posibilitățile tehnice a terminalului existent s-a făcut absolut tot posibilul ca procesul să fie unul fluidizat.