Afacere bio cu aroma de galbenele, cicoare sau nalba de padure la Soroca. Un moldovean de acolo si-a pus pe roate o afacere cu plante medicinale, pe care le transforma in ceaiuri naturale. Pachetele aromate sunt exportate in Europa si le sunt pe plac atat europenilor, cat si moldovenilor stabiliti peste hotare.
Campul plin de galbenele, cicoare sau nalba de padure se afla in satul Solcani din raionul Soroca si se intinde pe o suprafata de 10 hectare. Afacerea cu plante medicinale a fost pusa pe roate de Ion Cebotari, care este pasionat de ceaiuri naturale.
Ion CEBOTARI, CRESCATOR DE PLANTE MEDICINALE: “Mi-a venit ideea de a creste plante medicinale acasa, medicinale si bio. Fiecare vrea sa consume ceva mai natural si sa traiasca mai mult.”
Plantele bio sunt crescute si culese manual, iar pana a se transforma intr-un ceai aromat, au nevoie de multa grija si atentie.
Ion CEBOTARI, CRESCATOR DE PLANTE MEDICINALE: “Munca e tot anul imprejur. Din luna marte semanam, si le culegem pana dau ingheturile. Sunt fara stropire si facem totul manual.”
Odata culese, plantele medicinale sunt uscate si ambalate.
Ion CEBOTARI, CRESCATOR DE PLANTE MEDICINALE: “Le ambalam in cutii de carton sau in saci de trei sraturi si le exportam in Europa, in mod special in Franta si Germania”.
Pasiunea pentru ceea ce face l-a determinat pe Ion Cebotari sa contruiasca prima statiune turistica de ceaiuri bio, din nordul tarii, unde turistii vor putea culege florile medicinale pentru ca ulterior sa-si pregateasca ceaiuri naturale.
Ion CEBOTARI, CRESCATOR DE PLANTE MEDICINALE: “Am inceput a contrui un traseu turistic. M-am gandit ca oamenii sa aiba posibilitarea sa bea un ceai bio, ca toti sa aiba posibilitatea sa culeaga flori si sa bea ceai facut de ei.”
Ceaiurile din plante medicinale sunt sanatoase si folosite in consum, cu scop curativ.