Într-un sat din raionul Ungheni se întinde un teren de 14 hectare plin vârf de vitamine și antioxidanți. Mai exact este vorba despre plantația familiei Toma, una pe care crește afine, cătină și aronia. Toată familia se dedică acestei activități, iar fructele proaspete sau sub formă de suc și gem le vând la târgurile locale. În spatele unei roade de calitate și a unor clienți mulțumiți este multă muncă, economii proprii, dar și investiții din partea Uniunii Europene. Vor să-și trăiască viitorul acasă, iar următorul pas e ca fructele lor să ajungă peste hotare.
„Luați cinci deodată, se dezlănțuie aromele...”
Ei sunt soții Toma, au trei copii, iar pe lângă ei...
Iurie TOMA, PROPRIETARUL LIVEZII: „În jur de 50 de mii, care necesită să vin la ei, să discut cu ei, să le dau un strop de rouă, apă, mâncare.”
În urmă cu patru ani, familia a pus bazele roadei de azi, iar satul Buzduganii de Sus devine o mică atracție datorită unei livezi de pomușoare bogate în antioxidanți și vitamine. Denumirea locației e una aparte, iar inspirație le-au fost copiii.
Cosmin TOMA, FIUL: „Eu, Romanița și Lia, surorile mele..
- Eu sunt aronia, un pic mai amărui și stringent, Romanița e afina – dulce și zglobie, iar Lia e cătina, care poate fi înțepătoare, dar foarte benefică.”
Și pentru că lumea e în goană după vitamine și un stil de viață sănătos, livada are parte de vizitatori, care pot culege fructele direct de la sursă. De această dată erau copiii și angajații de la grădinița din Ungheni.
„Unde vă aflați acum, știți?
- La ”cantină”
- Ce ați gustat azi?
- Afine. Aronia.”
Tatiana RACOVIȚĂ, EDUCATOARE: „În această oră am mâncat, ne-am umblut burticile, am cules.”
Valentina SECRIERU, EDUCATOARE: „Am vrut copiii să cunoască ce lucru minunat e pe fața pământului, să vadă câte vitamine sunt.”
Svetlana GAIDUC, DIRECTOAREA GRĂDINIȚEI: `„E munca unor oameni, care își depun sufletul aici. Această plantație e un colț de rai.”
Alina COTIA, ELEVĂ: „E frumos să vezi cum oamenii se bucură de produsele noastre.”
Valeria CAPRA, REPORTER PRO TV: „Plantația se întinde pe o suprafață de 14 hectare, este vorba de afine, cătină și aronia. Toată familia Toma este implicată, iar fructele ajung în formă proaspătă la târgurile locale, dar și sub formă de suc, gem sau pudră.”
Rodica TOMA, PROPRIETARA LIVEZII: „Fructele proaspete sunt doar la sezon, ca să prelungim, să fie continuitate la consumul de vitamine, ne-am gândit că trebuie să procesăm și să avem produse din aceste pomușoare pe parcursul anului.”
Așadar, de lucru e tot anul împrejur, mai ales vara și toamna, cand tufele trebuie curățate, iar terenul îngrijit. Pe lângă membrii familiei, sunt implicați și muncitorii din sat.
Rodica, ANGAJATĂ: „Azi culegem aronia, prășim, mâine facem altele.”
Galina, ANGAJATĂ: „Omul de la sat știe să muncească, dacă vrea.”
Cosmin TOMA, FIUL: „Dacă e de cules, culegem împreună, dacă e de prășit la fel, dacă e de distrat o facem împreună.”
Însă și mai important e studiul în domeniul agriculturii. Iurie Toma povestește că a călătorit, a învățat și a implementat la el acasă. Materialul săditor își are originile din SUA, Rusia, Polonia și România.
Iurie TOMA, PROPRITARUL LIVEZII: „Noi ne-am dori să creștem și banane aici, dar condițiile sau soiul nu permit. Am investigat solul, am făcut analize și specialiștii în doimeniul ne-au spus că pot fi cultivate aceste pomușoare.
Avem sistem de irigare important din Israel, sistem de picurare.”
Livada s-a dezvoltat cu ajutorul economiilor familiei, iar ulterior a reușit să atragă susținere financiară din partea UE. Cu ajutorul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și Guvernul Elveției au obținut peste un milion de lei și au cumpărat utilaj pentru procesarea sucului pe care îl obțin din fructe, două corturi și două frigidere de tip container.
Iurie TOMA, PROPRIETARUL LIVEZII: „Scoatem cătina congelată de aici după două zile, în aceste corturi o scuturăm și în al doilea frigider o punem la păstrare. Pentru a face suc și produse finite.”
Iurie TOMA, PROPRIETARUL LIVEZII: „În cadrul proiectului EuforMoldova am tras apa potabilă pentru viitoare fabrică.”
De asemenea, în preajma terenului familia are câțiva stupi de albine, iar mierea o folosește pentru sucul de cătină. Sunt răbdători și muncitori, iar următorul pas e ca fructele lor să ajungă și peste hotare.
Rodica TOMA, PROPRIETARA LIVEZII: „Scopul nostru e să rămânem acasă.
- Ne dorim să aducem la cunoștință consumatorilor și lumii să înțeleagă ce înseamnă afine siberiene.
- Promovăm aceste produse și pomușoare și așteptăm când se va îndestula piața ne vom gândi și la export.”