Agentia de Mediu monitorizeaza evolutia radioactivitatii mediului si anunta ca in prezent nu sunt inregistrate modificari ale fondului radioactiv in limitele ce ar depasi valorile maxime admise. Anuntul instituiei vine in contextul situatiei tensionate de la centrala nucleara din Zaporojie, aflata aproximativ la 700 km de Republica Moldova.
Astfel, in data de 10 august 2022, pana la ora 8.00, valorile inregistrate ale echivalentului dozei ambientale a radiatiei gama pe teritoriul Republicii Moldova la statiile cu monitorizare manuala: Soroca, Falesti, Cornesti, Bravicea, Baltata, Leova, Comrat, constituie:
Minima: 0,10 μSv/h – la statia Baltata,
Maxima: 0,17 μSv/h– la statia Comrat.
Iar, valorile inregistrate ale echivalentului dozei ambientale a radiatiei gama pe teritoriul Republicii Moldova la statiile cu monitorizare automata: Briceni, Balti, Chisinau, Stefan Voda, Cahul constituie:
Minima: 0,10 μSv/h – la statia Chisinau,
Maxima: 0,17 μSv/h – la statia Cahul.
Limita de avertizare pentru teritoriul Republicii Moldova, stabilita de catre Ministerul Sanatatii este de 0,25 microSievert/h.
Totodata si Agentia pentru Sanatate Publica monitorizeaza, in limitele competentei, evolutia radioactivitatii mediului pe teritoriul tarii.
„Potrivit datelor de laborator, nu exista careva riscuri pentru populatie privind o eventuala expunere la radiatii ionizante, valorile fondului radioactiv aflandu-se in domeniul de variatie caracteristic teritoriului tarii noastre. De asemenea, nici Agentia Internationala pentru Energie Atomica nu a lansat nicio avertizare pentru tarile vecine cu Ucraina”, se arata in comunicatul emis de ANSP.
In acest context, Agentia atentioneaza populatia ca administrarea in scop profilactic a preparatelor de iod stabil (ioduri de potasiu) la moment nu este necesara, deoarece nu exista un temei pentru asta. Ba mai mult decat atat, specialistii precizeaza ca utilizarea fara indicatii a acestor preparate pot prezenta unele riscuri pentru sanatate prin afectarea functiei glandei tiroide.
Totodata, ANSP mentioneaza ca ministerul Sanatatii a asigurat disponibilitatea in tara a iodurii de potasiu, comprimatele fiind primite la Agentia Nationala pentru Sanatate Publica si repartizate subdiviziunilor teritoriale pentru a fi distribuite Centrelor de Sanatate din teritorii, la indicatia Comisiei pentru Situatii Exceptionale (CSE) a Republicii Moldova.
„In cazul unui accident nuclear cu pericol de contaminare, preparatul de iod stabil va fi administrat, la decizia CSE a Republicii Moldova, care va fi adusa la cunostinta populatiei prin activarea sistemului centralizat de instiintare a protectiei civile cu indicatii concrete prin canalele de radio si televiziune nationala”, scrie ANSP.
Totodata, specialistii Agentie au elaborat si o instructiune cu privire la administrarea preparatelor de iodura de potasiu:
„1. Preparatele cu iod stabil, cum ar fi Iodura de potasiu, sunt destinate administrarii de catre populatie din apropierea unui reactor nuclear sau in alte locuri, unde pot avea loc accidente nucleare cu aruncarea iodului radioactiv in aer. Preparatul de iod stabil este predestinat pentru profilaxia efectelor iodului radioactiv asupra glandei tiroide.
2. In caz de accident cu eliminarea substantelor radioactive si/sau a materialelor nucleare in spatiu, norul radioactiv contaminat poate ajunge pe teritoriul tarii in timp de cateva ore, timp, care va fi folosit pentru intreprinderea masurilor generale de radioprotectie a populatiei, precum ar fi adapostirea sau evacuarea.
3. In caz de urgenta nucleara, administrarea Iodurii de potasiu nu trebuie considerata o actiune de protectie primara sau independenta. Administrarea Iodurii de potasiu este una dintre numeroasele masuri disponibile pentru protejarea sanatatii populatiei de expunerea la radiatii ionizante rezultate din eliberarea de iod radioactiv dintr-o instalatie nucleara sau de la o explozie nucleara.
4. Iodura de potasiu este in forma de comprimate si fiecare cutie contine un prospect al preparatului care urmeaza a fi studiat pentru a evita o supradozare, sau neglijare a contraindicatiilor.
5. Efectul profilactic al iodurii de potasiu este cel mai inalt in cazul administrarii preparatului inainte de presupusa inspirare a iodului radioactiv sau in timpul inspirarii acestuia. Eficacitatea preparatului scade in timp si este, practic, inutila peste 10 ore dupa contactul cu norul radioactiv. Din aceste considerente, doza se administreaza cat mai curand posibil, doar dupa ce a fost anuntata prezenta de iod radioactiv in aer.
6. Administrarea comprimatelor de Iodura de potasiu fara necesitate, sau mai tarziu de 10 ore de la expunerea la norul poluant, poate aduce mai mult rau decat bine, prin prelungirea timpului de injumatatire biologica a iodului radioactiv care s-a acumulat deja in tiroida. O administrare unica de iod stabil este, de obicei, suficienta.
7. Prioritar, preparatul de iod stabil se va administra persoanelor care nu pot fi adapostite sau evacuate din diferite motive cum ar fi implicarea acestora la masurile de raspuns la accident (membrii echipelor de interventie), necesitatea petrecerii altor lucrari de urgenta majora in aer liber, timpul insuficient pentru a se adaposti, etc.
8. Adapostirea (incaperi, beciuri, subsoluri etc.) sau evacuarea populatiei aflata in imediata apropiere a accidentului nuclear, inainte de inceperea emisiilor de iod radioactiv, este una din cele mai selective si eficiente masuri de protectie in cazul unei urgente nucleare, deoarece protejeaza intregul organism de expunerea la toti radionuclizii din norul radioactiv”, se arata in comunicatul emis de ANSP.
Ieri, ministerul Sanatatii a anuntat ca a asigurat disponibilitatea in tara a iodurii de potasiu. Peste un milion de pastile de iodura de potasiu au fost donate Republicii Moldova de catre Romania.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.