Agenții imobiliari din țara noastră vor trebui să treacă o procedură de autorizare pentru a putea activa. În același timp, aceștia vor fi obligați să elibereze un bon de plată și să activeze doar în baza contractelor, în care vor indica prețul imobilului, comisionul și obligațiile. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat de deputații PAS. Agențiile imobiliare spun că aceste modificări vor aduce mai multă transparență pe piață.
Radu MARIAN, DEPUTAT PAS:„Scopul primordial al acestui proiect de lege este să aducem mai multă transparență în acest domeniu.”
Pentru asta, vor fi făcute câteva ajustări. Una dintre acestea vizează obligarea agentului imobiliar să presteze servicii doar în baza unui contract și în același timp să elibereze bon de plată.
Radu MARIAN, DEPUTAT PAS: „Această transparență va ajuta la concurență și o să reducă riscul ca cineva să speculeze cu comisioanele sau cu prețurile.”
Potrivit lui Radu Marian care este și unul din autorii proiectului, va fi introdusă o procedură de autorizare a agenților imobiliari. Aceștia vor trebui să urmeze cursuri pentru a obține calitatea de agent imobiliar profesionist.
Radu MARIAN, DEPUTAT PAS:„Se propune acest proces de certificare a agenților imobiliari să treacă un minim număr de ore de cursuri.”
Însă deocamdată nu este clar cum mai exact se va desfășura acest proces de acreditare.
Radu MARIAN, DEPUTAT PAS: „Să stabilim ca ministerul educației să stabilească acele instituții, dar nu excludem că vom colabora cu asociațiile profesioniste imobiliare să stabilim împreună acest proces de certificare și profesionalizare.”
Reprezentanții agențiilor imobiliare salută proiectul de lege și ceed că acesta va aduce o transparență pe piață.
Eugeniu ȚURCAN, DIRECTOR DE VÂNZĂRI AGENȚIE IMOBILIARĂ, MEMBRU AL ASOSCIAȚIEI AGENȚILOR IMOBILIARI DIN RM: „Se face o ordine pe piață, se face o transparență. Pentru consumatori va exista un registru electronic. Se vor regăsi toți agenții care vor trece cursuri specializate, școală, și vor obține certificate. Avem agenți pe piață care neavând niicun curs, nicio pregătire, nici formă juridică, și se prezintă ca agenți imobiliari și iese în piață. Consumatorul nu cunoaște cu cine vorbește. Deci e foarte bine că vom avea această certificare.”
Și experții economici sunt de părere că până acum sectorul imobiliar era reglementat fragmentat.
Marin GOSPODARENCO, DIRECTOR AL CENTRULUI ANALITIC ECONOMICA: „Într-o piață unde intermedierea imobiliară este adesea realizată de persoane fără pregătire formală în domeniu, punerea unor criterii clare de acces la profesii va reduce incertitudinile. Instituirea unui registru național al agenților imobiliari va asigura un grad mai mare de transparență, eliminând riscurile asociate cu operatorii neautorizați.”
Însă succesul va depinde de modul în care va fi implementată inițiativa legislativă, menționează Marin Gospodarenco.
Marin GOSPODARENCO, DIRECTOR AL CENTRULUI ANALITIC ECONOMICA: „Pentru agențiile mai mici ar putea deveni o povară administrativă, care le va îngreuna activitatea. Crearea unui sistem de monitorizare și reglementare presupune mecanisme birocratice mai complexe, iar fără o administrare eficientă și bine organizată, riscul de întârzieri și blocaje este considerabil.”
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.