Accesul spre vama Leuseni a fost blocat si astazi pentru cateva ore de fermierii care au iesit cu tractoarele la protest. Agricultorii spun ca vor bloca si alte puncte de trecere a frontierei daca autoritatile nu vor veni sa discute cu ei. In aceste momente accesul spre vama Leuseni este liber. In a saptea zi de protest, fermierii spun ca sunt in prag de faliment si vor sa-si primeasca motorina si compensatiile promise.
„Eu personal nu am regretat nimic in viata, regret ca am ramas in aceasta tara.”
Dupa ce noaptea trecut au deblocat soseaua, astazi, in jurul orei 12, agricultorii au blocat, din nou, accesul spre vama Leuseni, claxonand in continuu.
Printre protestatari a fost si Vasile Gemanoaie din raionul Leova. Pe o suprafata de 250 de hectare acesta creste porumb, grau, floarea soarelui si rapita. Barbatul spune ca trebuie sa inceapa lucrarile de primavara, insa nu are bani pentru asta.
Vasile GEMANOAIE, AGRICULTOR: „-Ce va nemultumeste? - Atarnarea fata de agricultori, motorina promisa nu au dat-o, mai multe lucruri. Iata noi trebuie sa iesim in camp si nu avem cu ce lucra, creditele bancare. Acum sunt tractoare, da cui le trebuiesc ele ca sunt gajate la banca toate.”
Sergiu Stefanco prelucreaza o suprafata de 1200 de hectare si acuza autoritatile de indiferenta si lipsa de implicare.
Sergiu STEFANCO, AGRICULTOR: „Noi, agricultorii, nu vrem bani din bugetul de stat, noi avem solutii clare, cu care putem sa suplinim bugetul statului, sa pornim motorul economic nu sa stam cu mana intinsa la toate rudele si la toti prietenii. Prima solutie si cea mai principala, pentru ca ele sunt foarte multe intalnirea in formatul presedinte parlamentului, prim-ministru si doamna presedinte.”
Agricultorii spun ca sunt in prag de faliment si nu pot incepe sezonul agricol pentru ca nu au bani pentru a cumpara seminte, combustibil si ingrasaminte. Fiind in a 7-a zi de cand au reluat protestele, fermierii au cerut demararea unui dialog cu Guvernul si Parlamentul pentru identificarea sprijinului financiar pentru fermierii micro, mici si mijlocii, cel mai mult afectati de crizele din ultimii doi ani.
Ion PLAMADEALA, PRESEDINTELE CONSILIULUI DE ADMINISTRARE, ASOCIATA “FORTA FERMIERILOR”: „Dorim sa fim auziti, dorim sa avem un dialog, sa negociem, sa gasim solutii impreuna cu structurile statului. Fermierii sunt in prag de faliment noi am vorbit despre asta nu doar o data.”
Alexandru SLUSARI, DIRECTORUL EXECUTIV AL ASOCIATIEI “FORTA FERMIERILOR”: „Acum sarcina numarul 1, 2 si 3 este stabilizarea situatiei in sectorul agricol ca acesti oameni sa supravietuiasca din pacate eu nu vad constientizarea problemei.”
Diana AMBROS, REPORTER PRO TV: „Dupa ce fermierii au blocat cu tractoarele accesul spre vama Leuseni, aici, s-a format un rand urias de camioane, masini si autobuze. Oamenii spun ca sunt nemultumiti de faptul ca sunt nevoiti sa astepte mai mult timp decat de obicei. Cu toate acestea, ei sustin ca inteleg de ce agricultorii au iesit in strada.”
„Sa dea voie la lume, cu ce suntem noi de vina, la pasageri, la masini, nu le permit nici la tir-uri. Noi ca si ei tot suferim, tot nu de bine ne ducem.”
„Daca nu o sa faca ei galacie, altcineva cine?O sa aiba ei paine, o sa avem si noi de lucru, daca nu vor avea paine, nici noi nu o sa avem de lucru.”
Reprezentantii sectorului agricol indeamna autoritatile sa caute suportul partenerilor externi pentru alocarea compensatiilor per hectar pentru culturile de porumb si floare soarelui, cultivate in 2022 si 2023, asa cum s-a acordat anterior compensatii pentru alte culturi.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.