Așa cum au promis ieri după protestul de la Guvern agricultorii au venit astăzi în fața Parlamentului cu aceleași revendicări. Ei au cerut să fie votată o lege, care spun ei prevede amânarea penalităților și a executărilor silite. Deputații însă au aprobat astăzi modificări la legea secetei, votată septembrie, care includ mai multe revendicări ale fermierilor, inclusiv instituirea unui moratoriu pentru plata datoriilo până în octombrie 2025.
Zeci de agricultori au ieșit și astăzi la proteste. De această dată în fața Parlamentului.
Aceștia au cerut deputaților să fie votată legea la care au lucrat împreună cu președintele comisiei parlamentare Agricultură și industrie alimentară, Alexandr Trupca. Lege, care protrivit lor, prevede amânarea penalităților și a executărilor silite.
Dinu TODOS, FERMIER, CAHUL: „S-a elaborat o lege, care are niște amendamente foarte bune, care real vine să protejeze fermierul. Această lege nu are nicio presiune pe bugetul național. Așteptăm ca sub presiunea noastră ei să voteze legea.”
Ion STRATIV, POMICULTOR, CANTEMIR: „Noi cerem ca să fie amânate plățile la furnizori și să obținem credite pe termen lung avantajoase.”
Deputații însă au votat în cadrul ședinței de astăzi un proiect de lege, care vine să modifice legea din septembrie, care a scos anterior agricultorii în stradă.
Viorel BARDA, VICEPREȘEDINTELE COMISIEI PARLAMENTARE AGRICULTURĂ: „Am pus interdicția de a fi aplicate oricare tip de executare silită sau a iniția proces de solvabilitate sau alte tipuri executări pe perioada efectului acestei legi, până în octombrie 2025.”
A fost diminuat și procentul suprafeții afectate, astfel ca în urma modificărilor peste 3 mii de agricultori vor fi beneficiari ai legii. În ceea ce privește celelalte revendicări cerute de agricultori, ministrul Agriculturii, Ludmila Catlabuga a declarat, în urma ședinței de ieri de la minister, că acestea sunt examinate și că se vor găsi soluții, dar pentru asta e nevoie de timp.