Agricultorii din sudul tarii se plang ca au ajuns la limita disperarii si ameninta sa scoata din nou tractoarele in strada. Potrivit lor, Comisia speciala creata in decembrie, care ar fi trebuit sa-i ajute practic nu functioneaza. Astfel majoritatea fermierilor din Cahul, zona cea mai afectata de seceta de anii trecuti spun ca sunt in prag de faliment. Ei au semnat un demers catre autoritati, cerand sa se intervina. Am solictitat un comentariu de la autoritati, dar deocamdata nu am primit un raspuns.

Publicat:29.01.2024, 20:08

Gheorghe Jurcanu este un fermir din satul Rumeantev, Cahul. Acesta spune ca are 850 de hectare de pamant, dar nu stie cum sa inceapa sezonul in acest an.

Gheorghe JURCANU, AGRICULTOR DIN CAHUL:  „Au ramas inca 10, maxim 15 zile, trebuie sa iesim in camp sa incepem fertilizarea la cereale, la grupa I. In primul rand, nu avem cu ce iesi, mototina, nu avem fertilizantii ca vanzatorii de fertilizanti la ziua de azi nu ne dau fara bani, fara achitari si nu avem surse de bani. Nici intr-un an nu am avut atatea necazuri pe care le avem in acest an.Am ramas fara lucratori, multi au plecat peste hotare, conturile blocate. Nu stiu cum sa pornesc treaba. Va spun cinstit, 24 de ani in agricultura si nu stiu de la ce s-o incep.”

Seceta din 2022-2023 i-a afectat cel mai mult pe fermierii din Cahul si Cantemir, sustine barbatul. Potrivit lui, desi in decembrie a fost creata o comisie speciala care sa investigheze si sa ajute tintit femierii aflati in prag de faliment, aceasta nu ar functiona de fapt.

Gheorghe JURCANU, AGRICULTOR DIN CAHUL:  „A fost formata comisia speciala, nu a ajutat pe nimeni, pur si simplu au spus ca o sa fie ajutor tintit, nu am auzit niciun fermier sa fie ajutat de aceasta Comisie. La careva i s-a luat tractorul, la careva deja s-au inceput probleme, casa, masa sa le ia, nu stiu nimic, dati banii, inchideti datoriile. Din ce surse sa inchidem, de unde sa inchidem?”

 Andrei CIOBANU, AGRICULTOR DIN CAHUL: „Practic, acea Comisie este impotenta si la ziua de saptamana trecuta cand ne-am adunat noi cu gricultorii si am discutat niciun agricultor din cei prezenti la acea adunare nu a primit niciun certificat de forta majora.”

Fermierii au semnat o declaratie comuna prin care propun introducerea pana la 31 decembrie 2024, dupa modelul Romaniei, a unui moratoriu la calcularea penalitatilor, executarea silita a obligatiunilor si demararea procedurilor de insolventa pentru agricultorii, care au cultivat cel putin 70 la suta din culturile cerealiere si oleaginoase.

Andrei CIOBANU, AGRICULTOR DIN CAHUL:  „S-au aplicat niste facilitati in ajutorarea agriculturii. Acelasi lucru asteptam si noi. Adica se poate, nu cum ne declara noua ca asa ceva e imposibil. Daca se doreste, se poate.”

Totodata, agricultorii solicita compensatii in marime de cel putin 2000 lei per hectar. Daca statul nu va interveni, atunci reprezentantii sectorului agricol nu exclud ca ar putea  iesi din nou la proteste cu tehnica agricola.  Reprezentantii de la ministrul agriculturii spun ca Guvernul a decis alocarea unor resurse suplimentare de 50 de milioane de lei din bugetul de stat pentru a ajuta agricultorii afectati de seceta, iar  in prezent, institutia lucreaza la elaborarea regulamentului de distribuire a resurselor financiare.