Agricultorii raman pe pozitii si protesteaza pentru a patra zi la rand. Acestia isi tin tractoarele langa Gara de Sud si dorm in vehicule. Desi recunosc ca au mult de lucru pe camp, spun ca nu vor pleca pana cand revendicarile le vor fi indeplinite. Astazi, fermierii s-au intalnit cu ministrul Finantelor si prim-ministrul, dar nu au ajuns la un consens.

De vineri, coloana de tractoare, parcate langa Gara de Sud, nu misca din loc. Agricultorii spun ca au obosit sa stea in soare si ca au de munca pe camp, dar renunta sa plece. Printre cei care dorm de patru zile in vehicule este si Petru Banari din satul Ucrainca, raionul Causeni.

Petru BANARI, FERMIER: “Iata asa si dorm. La mine este familie, eu trebuie sa ii hranesc, dar eu nu am posibilitatea asta. Eu stau atatea zile aici, dar ma gandesc ca lucru ma asteapta pe deal.”

Barbatul crede ca prezenta tractoarelor in oras le aminteste celor de la guvernare de existenta agricultorilor, care in acest an au ramas, practic, fara roada si venit, din cauza secetei.

Petru BANARI, FERMIER:“Inapoi nu ma duc, pana nu se hotarasc toate intrebarile care ne dor, nu ma duc acasa. Sta lucrul, lasa ca o sa-l facem.”

Altii insa aleg sa plece din cand in cand acasa, lasand doar tractoarele sa stationeze.

“Ne ducem, ne mai schimbam, ne mai barbierim, ne mai spalam.”
Agricultorii povestesc ca neavand conditii, se ajuta reciproc.

Andrei BOBEICO, FERMIER:“Iata sticlele cu apa. Unul tine sticla, altul se spala. Astfel, trebuie sa ne spalam."

Iar uneori, si trecatorii le vin in ajutor, aducandu-le mancare.
 “Le multumim oamenilor care ne sustin si ne aduc si apa si mancare, altfel nu stim cum avea sa rezistam.” 

Astazi un grup de agricultori si patru deputati au avut o intrevedere cu ministrul finantelor, iar mai apoi cu Ion Chicu. Dupa discutii, premierul a declarat ca fermierii vor primi cate 1500 de lei pentru hectar, in cazul culturilor cerealiere, insa agricultorii spun ca suma e prea mica.

Ion CHICU, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: “Reprezentantii protestatarilor nu sunt deacord cu 1500 de lei. In acest caz va trebui de revenit la discutii. Actualmente statul nu poate aloca mai mult. Atunci cand exista aceasta pozitie rigida, chiar uneori sub forma de ultimatum, din pacate noi nu putem accepta aceasta pozitie.”

Asadar, agricultorii continua protestele.

Mihai GRIBINCEA, FERMIER: “Macar sa fim siguri ca va fi dezpagubiri si pentru grupa a doua de culturi. Pana cand ne ajunge intelepciune sa fim pasnici, vom face poate niste marsuri, marsul tacerii, masuri drastice nu intentionam.”

Saptamana trecuta, fermierii au mai avut o intrevedere cu Ion Chicu, insa atunci au primit doar promisiuni si si-au continuat protestul. Vineri, inainte ca agricultorii sa ajunga in capitala, politia a blocat traseul cu doua autobuze, iar asta s-a soldat cu intre cele doua parti. La fata locului au ajuns si mascatii care au facut cordoane in calea agricultorilor. Proprietarii de terenuri din mai multe raioane din sudul tarii cer un sprijin mai mare din partea Guvernului, ca sa poata depasi consecintele secetei din acest an care le-a distrus in mare parte culturile.