Dupa o pauza de mai bine de o luna, agricultorii anunta ca reiau protestele. Astazi, acestia s-au adunat in fata Guvernului si au critiat autoritatile ca au aprobat cu intarziere masurile de sustinere si ca unele promisiuni facute in iunie inca nu au fost indeplinite. Fermierii avertizeaza ca vor scoate din nou tractoarele pe strazi daca nu vor fi auziti. Pe de alta parte, ministrul agriculturii sustine ca Guvernul si-a onorat promisiunile si ca va oferi ajutor fermierilor.

Publicat:14.08.2023, 18:23

Agricultorii care s-au adunat in fata Guvernului spun ca protestul organizat de dimineata este unul de “avertizare”. Desi executivul a aprobat astazi doua proiecte privind ajutorul pentru o parte din fermierii care au avut de suferit din cauza secetei de anul trecut, agricultorii s-au aratat indignati ca masura a fost aprobata cu intarziere.

„Abordarea suportului financiar in valoare de 200 de milioane de lei pentru fermierii micro si mici, doar pentru culturi de prima grupa, va facilita situatia financiara precara circa 3 mii de fermieri din RM.”

Alexandr SLUSARI, LIDERUL ASOCIATIEI FORTA FERMIERILOR:  „A trecut o luna si jumatate si era nevoie de un protest pentru ca sa fie aprobate aceste compensatii. Promisiunile care au fost facute pe 27 iunie, 200 de milioane de lei sub forma de compensatii si 4 mii de tone de motorina, pe care noi le asteptam inca din noiembrie 2022.”

Agricultorii au solicitat o intrevedere cu prim-ministrul si cu ministrul Agriculturii. Discutiile intre cele doua tabere insa nu au avut loc.

Alexandr SLUSARI, LIDERUL ASOCIATIEI FORTA FERMIERILOR: „Sunt si alte revendicari. Legate de preturile la cereale si pierderile pe care le suporta agricultorii la moment. Noua ni s-a spus sa va inscrieti la audienta.”

Totodata, fermierii cer alocarea a 350 de milioane de lei pentru subventii, introducerea, prin decizia Comisiei pentru Situatii Exceptionale a unui moratoriu, pana la 31 decembrie, la achitarea penalitatilor fata de creditori si sa fie create coridoare vamale speciale pentru exportul cerealelor si oleaginoaselor. Expertii afirma ca solicitarile fermierilor sunt justificate doarece trec printr-o perioada grea.

Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC: „Cetatenii se intreaba, daca va dau bani, de ce sunteti nemultumiti? Si aici trebuie sa aducem o claritate. Banii pe care ii da Guvernul in fiecare an sunt subventii care permit de facut investitii in agricultura. Insa ceea ce solicita agricultorii nu sunt subventiile care vin, ei solicita suport in conditii de criza.”

Si pentru ca ajutorul intarzie, fermierii incearca sa foloseasca toate metodele pentru a primi suportul de care au nevoie, in conditiile in care ultimii doi ani nu sunt cei mai favorabili.

Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC:  „In conditii electorale, ei pot presa Guvernul si obtine mai usor ceva, decat in alte conditii.” 

De partea cealalta, ministrul agriculturii spune ca toate promisiunile facute de autoritati in iunie vor fi indeplinite.

Vladimir BOLEA, MINISTRUL AGRICULTURII: „O sa-i invitam la ministerul agriculturii pentru discutii.”

In luna iunie agricultorii au protestat timp de cateva zile, cu tehnica agricola, in centrul Chisinaului si in alte raioane.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.