Peste 75 de mii de cetateni care au cumparat pana anul trecut bilete de la Air Moldova nu au reusit inca sa-si returneze banii, dupa ce cursele pe care si le-au planificat au fost anulate de reprezentantii companiei. Precizarea a fost facuta la In Profunzime de Andrei Spinu. Ministrul infrastructurii afirma ca in perioada urmatoare va fi inregistrat un proiect de lege care sa oblige Air Moldova ca, in momentul in care va incepe sa intoarca datoriile, primii care sa-si primeasca banii sa fie pasagerii.

Publicat:13.02.2024, 16:33

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:  „Sunt oameni care nu si-au primit banii pentru biletele pe care nu le-au putut folosi, nici acum, Air Moldova nu a returnat acesti bani pasagerilor care... Exista vreo solutie, oamenii acestia mai au vreo sansa sa-si primeasca banii?”

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII:  „Sunt peste 75 de mii de bilete care au fost procurate de la Air Moldova, care stim ca era afiliata grupului Sor, iar cei care au cumparat biletele nu si-au intors banii.”

Andrei Spinu sustine ca datoriile estimate ale acestei companii pana la finalul anului 2023 erau de aproximativ 2 miliarde de lei. Ministrul infrastructurii afirma ca dupa ce compania si-a intrerupt activitatea, instanta a acceptat ca aceasta sa treaca printr-un proces de restructurare, ceea ce inseamna ca trebuie sa intoarca toate datoriile. Autoritatea Aeronautica Civila a cerut instantei de judecata sa permita intoarcerea banilor celor care au cumparat biletele cu cardul, dar deocamdata nu exista o decizie in acest sens.

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII:  „In saptamanile urmatoare colegii din Parlament vor inregistra un proiect de lege ca sa oblige grupul de creditori ca, in momentul in care vor incepe sa intoarca banii, primii care sa-si primeasca banii sa fie pasagerii si nu alte persoane.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:  „Datoriile acolo sunt mari si ce se intampla cu aceasta companie?”

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII:  „- Aceasta companie are bunuri, are bani pe cont. - Inteleg ca ea nu va mai putea opera...? - Nu, dar ea are anumiti bani pe cont, sunt anumite bunuri care vor fi vandute si incet incet aceste datorii vor trebui sa fie platite. - Intr-un final, Air Moldova nu va mai putea opera zboruri, nu va mai putea activa, e o companie care practic e falimentara? - Da, putem spune asa.”

Acum un an, Air Moldova a anulat o serie de zboruri dinspre si spre Chisinau, invocand probleme financiare. Ulterior, Autoritatea Aeronautica Civila a anuntat ca a suspendat Certificatul de Operator Aerian al Air Moldova, iar in urma unui controlul de stat inopinat, a constatat ca operatorul aerian a admis mai multe incalcari privind rambursarea  banilor pentru zborurile anulate si a obligat compania sa intoarca intregul cost al biletelor tuturor pasagerilor afectati de anularea zborurilor programate. Pana acum insa acest lucru nu s-a intamplat. 

Air Moldova a anuntat ca a depus o cerere in instanta prin care solicita sa i se permita sa inceapa procedura de restructurare care ar evita falimentarea institutiei, dupa ce directorul adjunct al Autoritatii Aeronautice Civile ne-a spus ca datoria Air Moldova fata de operatori se ridica la 2,3 miliarde de lei. Compania, fosta intreprindere de stat, a fost privatizata in toamna anului 2018, iar jurnalistii de investigatii au scris despre legaturile ascunse dintre Ilan Sor si Air Moldova. Compania neaga afilierea.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.