Observatorii Promo-LEX au monitorizat desfășurarea alegerilor locale noi din 18 mai 2025 în șase localități din Republica Moldova. Deși scrutinul a fost considerat transparent și eficient, au fost semnalate unele probleme privind secretul votului, accesibilitatea secțiilor pentru persoanele cu nevoi speciale și incidente minore în ziua alegerilor. În patru localități va fi organizat turul II de scrutin pentru alegerea primarului.
Potrivit Promo-LEX, în cinci localități, a fost vorba despre alegerea primarului – comuna Boldurești din raionul Nisporeni; comuna Călugăr din raionul Fălești; comuna Chiperceni din raionul Orhei; satul Tabani din raionul Briceni și satul Talmaza din raionul Ștefan Vodă, iar într-o localitate – alegerea consiliului local, satul Temeleuți din raionul Florești.
În cazul alegerilor locale noi din comuna Boldurești, mandatul primarului a încetat de drept înainte de termen din cauza imposibilității de a exercita funcția pe o perioadă mai mare de 5 luni consecutive, din cauza aplicării măsurilor preventive de libertate în cadrul unui dosar penal. În același timp, fostul primar s-a înregistrat în calitate de candidat la funcția de primar a comunei, astfel că temeiul de încetare a mandatului nu a dus și la imposibilitatea înregistrării în calitate de candidat.
Asociația menționează că alegerile au fost organizate și administrate transparent și eficient de către CEC, inclusiv prin intermediul președinților permanenți ai consiliilor electorale de nivelul II (CECE II).
Totuși, anumite neclarități privind asigurarea secretului votului au fost generate de Hotărârea CEC privind unele particularități de organizare și desfășurare a alegerilor locale noi din 18 mai 2025, prin care a fost stabilit că pe parcursul zilei alegerilor cabinele de vot vor fi amplasate oblic sub un unghi de 45 de grade față de peretele rămas liber al localului secției de votare, ca partea descoperită a acestora să fie parțial în câmpul vizual al tuturor membrilor biroului electoral al secției de votare.
Potrivit observatorilor Promo-LEX, în cel puțin patru secții de vot, cabinele de vot nu au fost amplasate oblic, iar în unele secții de votare, din cauza particularităților localurilor (spații mici, existența mai multor uși) și amplasării oblice a cabinelor de vot, exista riscul încălcării secretului votului.
La acest scrutin, în premieră pentru alegeri locale noi, au fost utilizate scanere pentru a facilita procedura de înregistrare a alegătorilor în SIASA.
Potrivit observatorilor, aceste dispozitive au eficientizat procedurile, iar alegătorii nu au întâmpinat dificultăți în utilizarea echipamentului.
„Datele privind numărul alegătorilor au fost transparente. Înregistrarea candidaților s-a desfășurat regulamentar. Alegerile au fost competitive, pentru fiecare circumscripție fiind înregistrați un minim de trei candidați. Observatorii nu au întâlnit impedimente în monitorizarea alegerilor.
Campania electorală a fost preponderent activă. Principalele modalități de a face campanie au fost: distribuirea materialelor de agitație electorală prin acțiuni de tip „din ușă-n ușă” și întâlnirile cu alegătorii. La întâlnirile cu alegătorii au participat activ și liderii a cel puțin patru partide politice”, menționează asociația.
În același timp, observatorii au raportat cel puțin un caz de afișaj electoral neautorizat, un caz de agresiune verbală la adresa unui candidat, unul de posibilă denigrare a candidatului și un caz de agresiune fizică a unui funcționar electoral.
În ziua alegerilor, procedurile de deschidere au fost observate în șase secții de vot. Secțiile s-au deschis fără întârzieri. În toate secțiile observate a fost asigurată solemnitatea deschiderii prin intonarea imnului și afișarea drapelului de stat. Camerele video au fost active pe parcursul zilei alegerilor. Totuși, cinci secții din 13 (38%) nu sunt accesibile persoanelor cu necesități speciale, potrivit observatorilor.
Observatorii Promo-LEX au raportat patru incidente, dintre care trei se referă la prezența persoanelor neautorizate în raza de 100 m ai secției de votare, iar un incident ține de fotografierea buletinului de vot.
Închiderea secțiilor de votare și numărarea voturilor s-a desfășurat regulamentar. Observatorilor le-au fost înmânate copiile autentificate ale proceselor verbale privind numărarea voturilor.
Misiunea de observare a efectuat și numărarea în paralel a voturilor. Potrivit constatărilor preliminare Promo-LEX, toate scrutinele sunt valabile. Doar într-o localitate, Călugăr, din cinci primarul a fost ales din primul tur. În alte patru localități va fi organizat turul II de scrutin pentru alegerea primarului, în două săptămâni.
Numărarea în paralel a voturilor obținute de concurenți pentru funcțiile de consilier în consiliul local Temeleuți, la fel, confirmă rezultatele preliminare prezentate de CEC, mai mențonează asociația.