Primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale 2019 este programat pe 10 noiembrie in Romania, in timp ce alegatorii din strainatate au la dispozitie trei zile - 8, 9 si 10 noiembrie - pentru a-si exprima optiunea.
Ludovic Orban: Au aparut „mici situatii” la sectiile de votare din strainatat
Premierul Ludovic Orban a afirmat sambata, la sediul MAE, ca au aparut „mici situatii” in privinta inlocuirii delegatilor la sectiile de votare din strainatate, conform Agerpres.
„Am fost la MAE ca sa facem o evaluare a modului in care decurge procesul de votare la sectiile de votare din strainatate. Din fericire, procesul decurge in bune conditii. Au aparut mici situatii, mi-a spus domnul ministru (Bogdan Aurescu - n.r.), legat de viteza foarte lenta de reactie a Biroului electoral in cursul zilei de ieri in cazul inlocuirilor de delegati la sectiile de votare, respectiv a suplimentarilor de delegati la sectiile de votare, in care, neavand decat doua sedinte, Biroul electoral pentru sectiile din strainatate a aprobat foarte tarziu solicitarile de inlocuire”, a declarat Orban, dupa intalnirea avuta cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
El a precizat ca sambata au fost in jur de 130 de cereri de inlocuire a delegatilor si 113 de suplimentare.
„Speram sa fie aprobate cat mai repede, pentru a asigura personalul necesar derularii in bune conditii la nivelul fiecarui birou electoral de sectii de votare”, a spus prim-ministrul.Aproape 79.000 de romani au votat la urne in primul tur al alegerilor prezidentiale pana sambata la 07:00 ora Romaniei, cand s-a incheiat practic prima zi de vot in afara tarii, prin inchiderea sectiilor organizate in Americi: Argentina, Brazilia, Canada, Columbia, Chile, Cuba, Mexic, Peru, Statele Unite, Uruguay, Venezuela.
Totodata, aproape 25.200 de cetateni romani au votat prin corespondenta, potrivit cifrelor publicate pe platforma Biroului Electoral Central.
Peste 150.000 de persoane au votat pana la ora 15:00
152.005 persoane au votat in diaspora pana la ora 14:00, in a doua zi a scrutinului prezidential.
Acestora li se adauga si 25.189 de persoane care au votat prin corespondenta, numarul total de votanti din diaspora fiind de 177.184.
Astfel, in a doua zi de vot, prezenta la vot din diaspora a depasit-o pe cea de la alegerile prezidentiale din anul 2014, cand doar putin peste 160.000 de romani au reusit sa voteze.
Cea mai mare prezenta la vot este inregistrata in continuare in Italia (26.350) si Marea Britanie (26.303).
Prezenta la vot in timp real, disponibila in partea de jos a stirii.
Cum se desfasoara alegerile in Marea Britanie
Cum se desfasoara alegerile in Franta
Cum s-a desfasurat a doua zi de vot in Japonia
Peste 135.000 de persoane au votat pana la ora 14:00
136.115 romani au votat in cele 838 de sectii de votare deschise in diaspora, pana la ora 14:00, in a doua zi a scrutinului.
Pe primul loc se mentine Italia, unde 23.674 de romani au votat in cele 142 de sectii de votare, urmata de Regatul Unit, unde s-au prezentat la urne 23.101 romani.
Prezenta la vot se mentine ridicata si in Germania, unde au votat 20.603 persoane si in Spania, unde 17.592 romani si-au exprimat optiunea de vot.
A doua zi de vot s-a incheiat in Noua Zeelanda, Australia si Japonia.
In Noua Zeelanda, numarul alegatorilor a ajuns la 75 (comparativ cu 19 dupa prima zi), in Australia au votat 447 persoane, cu aproape 300 mai mult decat in prima zi, iar in Japonia 158, comparativ cu prima zi, in care au votat doar 62 persoane.
A doua zi de vot s-a incheiat la ora 14:00 si in Coreea de Nord (unde este ora 21:00), dar inca niciun roman nu s-a prezentat la sectia de vot din Phenian.
Prezenta la vot in timp real poate fi consultata in partea de jos a stirii.
Primele persoane care au votat vineri in Statele Unite. 1.445 de romani au votat in SUA
Tarile cu cea mai scazuta prezenta la vot pana la ora 12:00
In trei tari, niciun roman nu s-a prezentat la urne in cele doua zile de scrutin. Este vorba de Sudan, unde este deschisa o sectie de vot in capitala Khartoum si Coreea de Nord, unde de asemenea este o singura sectie, in Phenian, si Kuweit.
In niciuna dintre cele sapte tari de pe continentul sud-american unde sunt amplasate sectii de vot pentru romani, nu au votat mai mult de 20 de persoane. Cea mai buna prezenta la vot a fost inregistrata in Venezuela (19), iar cea mai scazuta in Columbia (8).
Nici in tarile din Africa prezenta la vot pana sambata la ora 12:00 nu a fost ridicata. In Mali, unde a fost deschisa in premiera o sectie de vot pentru militarii romani care participa la misiunile din cadrul operatiunii Multidimensionale Integrate a ONU de Stabilizare in Republica Mali, au votat 61 de persoane, fiind cea mai ridicata prezenta la vot de pe continent. In restul tarilor in care sunt urne amplasate pentru romani, prezenta la vot nu a trecut de 30 de persoane.
Si in tarile din Europa prezenta este destul de scazuta, exceptie facand tarile cu comunitati mari de romani, cum ar fi Italia, Marea Britanie, Germania si Spania, unde prezenta la vot a trecut de 10.000. In 14 tari din UE, prezenta la vot nu a depasit 100 de persoane. Cea mai mica prezenta la vot este inregistrata in acest moment in Muntenegru, unde au votat doar cinci persoane.
In Afganistan, unde sectia de vot este amplasata in cadrul bazei militare NATO din Kabul, au votat 514 persoane.
Peste 100.000 de persoane au votat pana la ora 11:30
101.267 de romani au votat in diaspora pana la ora 11:30, in a doua zi a scrutinului din diaspora.
La fel ca in prima zi, cea mai ridicata prezenta a fost inregistrata in Italia, unde au votat deja 17.658 de persoane.
Pe locul doi se situeaza Marea Britanie, unde pana la ora 11:30 s-au prezentat la urne 17.176 de romani.
Romanii au votat in numar mare si in Germania, 14.342 de persoane exprimandu-si optiunea electorala de la deschiderea urnelor.
O prezenta la vot buna a fost inregistrata si in Spania (12.300) si Republica Moldova (8.519).
Prezenta la vot a crescut si in tarile din estul globului, unde sectiile de vot s-au deschis pentru a doua zi vineri seara la ora 21:00 (ora Romaniei).
Pana sambata la ora 11:30 (ora Romaniei), in Noua Zeelanda au votat 75 de romani, in Australia (438) si in Japonia (143, neschimbata fata de prima zi a scrutinului din diaspora).
Prezenta la vot in timp real poate fi consultata in partea de jos a stirii.
Peste 80.000 de persoane au votat pana la ora 9.00
Pana sambata la ora 9.00 (ora Romaniei), peste 80.000 de persoane au votat la sectiile din strainatate, arata datele publicate de Biroul Electoral Central (BEC). Lor li se adauga peste 25.000 de persoane care au votat prin corespondenta.
In SUA, numarul votantilor a trecut de 1.300, iar in Canada el se apropie de 800.
Cum s-a desfasurat prima zi de vot in diaspora
Romanii au votat in numar mare in prima zi a scrutinului din diaspora, pana la ora 22:00 fiind prezenti la urne 75.723 de romani.
Acestora li se adauga aproximativ 25.189 romani care au votat prin corespondenta.
Nu au fost inregistrate incidente si nici cozi, in afara celor formate inainte de deschiderea sectiilor de vot. De asemenea, timpii de asteptare au fost mici.
Cea mai buna prezenta la vot a fost inregistrata vineri in Marea Britanie (13.862), Italia (13.146) si Germania (11.131).
La ora pranzului, la mai multe sectii de votare se formasera cozi pentru ca oamenii au ajuns inainte de deschidere. In Italia, la Roma, zeci de oameni au asteptat in ploaie. Doar ca de data asta, procesul a decurs mult mai usor ca la europarlamentare.
Urmatoarele tari din Uniunea Europeana in functie de numarul de voturi sunt Spania (9.961), Republica Moldova (5.326), Belgia (3.906) si Franta (3.855).
La cateva ore de la deschiderea urnelor de vot, romanii aflati in Statele Unite si Canada s-au mobilizat si au inceput sa voteze. Pana la ora 22:30 in SUA au votat 578 de romani, iar in Canada 393.
In partea de est a globului, unde s-au deschis primele sectii de votare in noaptea de joi spre vineri, interesul romanilor nu a fost prea mare.
De pilda, in Australia au votat doar 143 de romani din cei peste 18.000 inscrisi pe liste, in Noua Zeelanda 19, din putin peste 1000, in Japonia 62, in Coreea de Sud 19, si in China, inclusiv Hong Kong, doar 29.
Mihai Sora a votat in orasul Florenta din Italia
Filosoful a votat la sectia de votare numarul 360 din Florenta si a indemnat oamenii sa mearga la vot, intr-o postare publicata pe pagina sa de Facebook.
Sectiile de votare deschise in strainatate
Ministerul Afacerilor Externe organizeaza 835 de sectii de votare in strainatate la alegerile prezidentiale 2019.
La alegerile europarlamentare din 2019 numarul sectiilor din strainatate a fost de 441, in numeroase tari inregistrandu-se aglomeratie la sectiile de vot.
In tarile din spatiul Uniunii Europene sunt 639 de sectii de votare, potrivit sursei citate.
- Votul in Uniunea Europeana
Cele mai multe sectii de votare pentru romani au fost amplasate in Spania (143) si Italia (142).
Romanii din capitala Spaniei, Madrid, pot vota in noua sectii amenajate pentru scrutinul prezidential, in cadrul Ambasadei, Consulatului si Institutului Cultural Roman. In restul oraselor, sectiile de vot au fost amplasate in scoli, centre culturale sau hoteluri.
In Italia, cinci sectii de votare au fost amplasate in Roma si Torino, trei in Milano si doua in Padova, Bari, Catania si Verona. In alte 121 de orase in care traiesc romani este amplasata o singura sectie de votare.
In Germania, AEP a anuntat ca sunt amplasate 79 de sectii de vot, dintre care cate sase in Munchen si in Nurnberg, patru in Stuttgart, trei in Berlin si cate doua in Bonn, in Ulm, in Karlsruhe si in Offenbach am Main.
Romanii din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord pot vota in 72 de sectii, dintre care 18 sunt in Londra si doua in Luton, Bristol, Swindon, Plymouth, Manchester, Leeds, Northampton, Birmingham, Coventry, Edinburgh si Glasgow.
In Franta exista 50 de sectii de votare pentru romani, cinci dintre acestea fiind in Paris si trei in Marsilia.
Romanii din Republica Moldova pot vota in 37 de sectii, dintre care 12 vor fi in Chisinau.
- Votul in SUA si Canada
Romanii din Statele Unite pot vota in cadrul a 38 de sectii amplasate pe teritoriul tarii. Trei sectii sunt amplasate in Chicago, doua in New York si una in cadrul Ambasadei Romaniei de la Washington.
In Canada sunt amplasate 11 sectii de votare, dintre care doua in Toronto si Montreal si una la Ambasada Romaniei din Ottawa.
De asemenea, in America de Sud sunt amplasate sectii de votare in sapte tari: Columbia, Venezuela, Peru, Brazilia, Chile, Argentina si Uruguay.
Sectiile de votare anuntate de AEP sunt amplasate in ambasade, consulate, scoli, hoteluri, centre culturale si de business, teatre sau camere de comert. De asemenea, romanii din Afganistan pot vota in cadrul bazei militare NATO din Kabul.
Este organizata, in premiera, o sectie de votare si in Mali, pentru a permite militarilor romani care participa la misiunile din cadrul operatiunii Multidimensionale Integrate a ONU de Stabilizare in Republica Mali sa isi exercite dreptul de vot.
Harta tuturor sectiilor de votare din strainatate poate fi consultata aici.
Programul sectiilor de votare din diaspora
- Vineri, 8 noiembrie - intre ora locala 12,00 si ora locala 21,00
- Sambata, 9 noiembrie - intre ora locala 7,00 si ora locala 21,00
- Duminica, 10 noiembrie - intre ora locala 7,00 si ora locala 21,00.
Alegatorii care la ora 21.00 se afla la sediul sectiei de votare, precum si cei care se afla la rand, in afara sediului sectiei de votare pentru a intra in localul de vot, pot sa isi exercite dreptul de vot pana cel mult la ora locala 23.59, precizeaza MAE.
Tot ce trebuie sa stii despre votul in strainatate
- Cine poate vota in strainatate?
Cetatenii romani pot vota in una din sectiile amplasate in strainatate indiferent daca sunt rezidenti, domiciliati sau turisti,
- Cu ce acte de identitate puteti vota?
Cetatenii romani pot vota cu cartea de identitate, pasaportul (diplomativ, de serviciu, simplu) sau cu carnetul de serviciu militar.
- Unde votati daca nu v-ati inregistrat pe portalul www.votstrainatate.ro?
Puteti vota la orice sectie de votare, fiind inscrisi in listele electorale suplimentare.
Doar 80.000 de romani din strainatate s-au inregistrat ca sa voteze
Potrivit Autoritatii Electorale Permanente, aproape 80.000 de romani din diaspora s-au inregistrat pentru a-si exprima votul la alegerile prezidentiale 2019, care se vor desfasura in doua scrutinuri, primul pe 10 noiembrie, al doilea pe 24 noiembrie.
Dintre cei aproximativ 80.000 romani inscrisi, 38.944 de romani s-au inregistrat pentru a vota la sectiile din strainatate, in timp ce 41.003 au optat pentru votul prin corespondenta.
- Votul prin corespondenta
La alegerile prezidentiale 2019, poate vota prin corespondenta orice cetatean roman cu drept de vot care are domiciliul sau resedinta legal stabilite in strainatate si care s-a inscris in Registrul electoral cu optiunea pentru votul prin corespondenta.
Alegatorii care s-au inscris pentru a vota prin corespondenta pe site-ul www.votstrainatate.ro vor primi prin intermediul companiei nationale Posta Romana documentele necesare exercitarii dreptului de vot prin corespondenta.
Cei care vor vota astfel sunt sfatuiti sa parcurga, pas cu pas, instructiunile primite inainte de a-si exprima optiunea de vot.
Alegatorii din strainatate sunt anuntati ca vor fi informati prin SMS si/sau prin e-mail cu privire la statusul plicului exterior expediat si cu privire la inregistrarea acestuia la biroul electoral competent sau la misiunea diplomatica si cu privire la inregistrarea acestuia la biroul electoral competent.
Pe site-ul mae.ro, exista un ghid al alegatorului prin corespondenta, care poate fi consultat aici.
Romanii care au optat pentru votul prin corespondenta trebuie sa expedieze plicurile sigilate cu voturile prin corespondenta astfel incat acestea sa soseasca la birourile electorale pentru votul prin corespondenta pana data de 7 noiembrie 2019, ora 24:00 (pentru TURUL 1), respectiv 21 noiembrie 2019, ora 24:00 (pentru TURUL 2).