Amenzi de pana la 12 mii de lei pentru cei care vor folosi si vinde pungi si alte obiecte din plastic. Sanctiunile au fost aprobate astazi de Parlament. Desi sacosele din plastic au fost interzise inca de anul trecut, la piata le putem gasi si astazi.
“Nu ne mai aduc pungi din plastic. Tot ce vindem acum sunt sacosele care au ramas.”
Pungile din plastic au inceput sa fie interzise inca de la 1 ianuarie 2019, cu exceptia celor care sunt folosite ca ambalaj. Iar majoritatea vanzatorilor se conformeaza noilor reguli.
Liubov PLAMADEALA, REPORTER PRO TV: “In acest butic, recent, au aparut in vanzare pungi biodegradabile. Acestea sunt mai trainice, comparativ cu cele din plastic. Si pretul insa e mai mare, variaza intre 12-15 lei.”
Daca o punga din plastic costa, in mediu, 50 sau 70 de bani, pretul unei sacose eco ajunge pana la trei lei.
“Daca vin la marchet si fac cumparaturi am nevoie de sacosa cumpar de care este, si cu trei lei.”
“Asa o sa fie mai curata lumea si planeta. Nu sunt rezistente, chiar un pic mai slabe.”
Pentru unii cumparatori, insa, pretul e prea mare, asa ca vin cu pungile pregatite de acasa.
“Pentru pensionari e scump. Eu vin cu aceasta geanta.”
Liubov PLAMADEALA, REPORTER PRO TV: “Conform legii, anul acesta inca mai pot fi vandute pungi din plastic care au grosimea peretelui mai mica de 15 microni. Ele arata asa si zilnic sunt comercializate cu miile in magazine. De la intai ianuarie 2021, insa, vanzatorii vor fi obligati sa renunte si la ele, iar cei care nu o vor face vor fi amendati.”
Astazi, Parlamentul a votat, in lectura finala, legea care prevede sanctionarea celor care vor vinde sau folosi obiectele din plastic. Amenda pentru persoanele fizice ajunge pana la 4 500 de lei, iar pentru cele juridice pana la 12 mii de lei. Pe langa pungi, de la 1 ianuarie 2021, vor fi interzise farfuriile, paharele si alte obiecte din plastic.