Aderarea Republicii Moldova la UE nu înseamnă renunțarea la suveranitate, nici la neutralitate și nici nu va afecta în vreun fel drepturile minorităților etnice. Reprezentanții platformei Cetățeni pentru Europa au dezmințit astăzi o serie de falsuri distribuite în spațiul public despre referendumul din toamnă, dar și despre Uniunea Europeană în general. Potrivit lor, amploarea campaniilor de dezinformare în țara noastră este fără precedent, iar sumele de bani care se cheltuie pentru asta sunt de ordinul sutelor de mii de euro. Cele mai utilizate platforme sunt rețelele de socializare, cum ar fi tik-tok, facebook, telegram sau youtube.
Valeriu PAȘA, CO-FONDATOR AL PLATFORMEI „CETĂȚENI PENTRU EUROPA”: „Foarte multe sperietori, falsuri, minciuni, exagerări circulă și din păcate multă lume crede în ele, legate de procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, dar și de referendumul care va avea loc pe 20 octombrie. Suntem sub o țintă a unei ofensive în război informațional cum eu nu cred că a văzut vreo țară vreodată în lume, pentru că banii snt atât de mari, sunt și mii și mii de tik-tokeri, telegram canale.”
Analiștii comunității Watchdog.md care sunt și voluntari la patforma civică „Cetățeni pentru Europa” vorbesc despre sume enorme pompate de Federația Rusă pentru imixtiune în alegerile din acest an din Republica Moldova. Aceștia au dezmințit astăzi câteva sperietori pe care le tirajează propaganda Kremlinului în încercarea de a pune piedici în parcursul european al țării. Primul fals ar fi că Moldova și-ar pierde suveranitatea și dacă intră în UE va fi condusă de străini
Valeriu PAȘA, CO-FONDATOR AL PLATFORMEI „CETĂȚENI PENTRU EUROPA”: „Această sperietoare cu pierderea suveranității nu are niciun fel de temei.”
Andrei CURĂRARU, MEMBRU AL INIȚIATIVEI „CETĂȚENI PENTRU EUROPA”: „O dată integrați în UE, noi am fi reprezentați la toate nivelele, inclusiv în Parlamentul European, estimăm până la 9-10 deputați din Republica Moldova, ar merge în Parlamentul European. În Consiliul de miniștri, noi am avea și drept de veto.”
O altă „sperietoare” este că acest referendumul sau aderarea la UE ar avea vreo treabă cu militarizarea sau pierderea neutralității țării, ceea ce este fals, subliniază analiștii.
Valeriu PAȘA, CO-FONDATOR AL PLATFORMEI „CETĂȚENI PENTRU EUROPA”: „UE în criteriile sale de aderare n-are obligativitatea pentru țările care aderă să intre într-o alianță militară sau alta. Mai mult ca atât, în cadrul UE, astăzi există state care nu sunt membre NATO, ele au statul de neutralitate prescris în Constituția lor exact așa cum îl are Republica Moldova.”
Un alt fals tirajat la greu și sub diferite forme pe internet de diferiți indivizi este că dacă intrăm în UE, asta o să ne atragă în război.
Valeriu PAȘA, CO-FONDATOR AL PLATFORMEI „CETĂȚENI PENTRU EUROPA”: „Aluziile fiind probabil că Federația Rusă ar putea ataca Republica Moldova. Nu! Nu ar putea. De ce? Pentru că între noi este Ucraina care se apăra pe ea și ne apără pe noi. De la faptul că Republica Moldova va intra în UE, pericolul militar nici nu o să se apropie, nici nu o să se îndepărteze, asta este realitatea!”
Un alt fals este că ar avea cumva de suferit dreprurile minorităților etnice.
Vida NEDOVA, EXPERTĂ WATCHDOG.MD: „Sloganul oficial al UE, sună în felul următor: „Unitatea prin diversitate”. Nu sunt doar niște cuvinte frumoase. Mai mult de 60 de milioane de oameni, cetățeni ai UE, spun că sunt parte a unei minorități etnice sau lingvistice.”
În acest context, cetățenii sunt atenționați să se informeze din surse sigure.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.