Vești bune pentru agricultorii din nordul țării. Recolta de orz este, în acest an, mult peste așteptări. În unele gospodării, producția este chiar dublă față de anul trecut. Combinele au intrat deja pe câmp, iar fermierii speră ca și prețurile să țină pasul cu rezultatele bune din teren. Și pentru că muncă pe câmp e în toi, IGSU îndeamnă agricultorii să respecte regulile de siguranță pentru a evita incendiile în timpul lucrărilor de recoltare.

În nordul țării, combinele au ieșit pe câmp. Agricultorii au început recoltarea orzului de toamnă, iar roada din acest an este una promițătoare.

Daniel LEAHU, AGRICULTOR: „Suntem prima zi la recoltat, ieri am făcut umiditatea, era în regulă, cu mici excepții avem spice care au mai rămas, au răsărit mai târziu, s-au înfrățit mai târziu și un pic ne crește umiditatea, dar oricum suntem în normă, suntem în jur de 14 umiditatea, recolta desigur că o să o știm deseară, dar începutul este de 7 tone la hectar, suntem în cultura de orz de toamnă.”

Daniel Leahu, fermier cu experiență, spune că anul acesta recolta este dublă față de 2023 și semnificativ mai bună decât roada de anul trecut.

Daniel LEAHU, AGRICULTOR: „Este foarte bună roada, noi anul trecut am făcut 3 tone 200 la orzul de toamnă, acum avem, mai avem de tras concluzii până diseară, dar chiar să rămânem în jur de 6 tone și deja avem o recoltă dublă față de anul trecut, așteptăm și prețurile să fie pe măsură, pentru că până ce o fi, prețurile sunt derizorii.”

Condițiile de pe câmp sunt bune, iar utilajele funcționează la foc continuu. Agricultorii spun că orzul este exact în faza potrivită pentru recoltare.

Daniel LEAHU, AGRICULTOR: „Eu zic că este bine, îl prindem exact în faza care trebuie, îl vedeți, este copt, mecanizatorul de combină a spus că merge lucrul perfect, noi mergem înainte, pierderi nu sunt, am verificat, suntem mulțumiți.”

În plin sezon agricol, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență avertizează fermierii că riscul de incendii este ridicat, iar precauția este esențială. Așadar, recomandă oamenilor să verifice utilajele înainte de a ieși în câmp, să echipeze combinele cu stingătoare funcționale, să nu arunce țigări aprinse în miriște, să nu folosească focul deschis lângă lanuri și să evite lucrările care pot produce scântei în apropierea culturilor.