Drumul de acces spre punctul de trecere a frontierei Leova-Bumbăta, despre care Procuratura Anticorupție anunța acum câteva luni că s-ar fi construit cu ilegalități, este aproape finalizat. Lucrările nu au fost oprite pe perioada anchetei și au fost realizate de compania investigată de procurori. Ministrul infrastructurii, care s-a lăudat cu proiectul finalizat, a evitat să comenteze suspiciunile de corupție.

Publicat:25.04.2024, 19:32

Lucrările de construcție s-au desfășurat în patru etape: construcţia drumului de acces spre punctul de trecere a frontierei, amenajarea acestuia, construcţia unei parcări speciale şi a unui drum de ocolire a orașului Leova.

Andrei SPÎNU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII: ”Când vorbim despre acest proiect, nu vorbim doar de 3,5 kilometri de drum, dar de toate aceste patru etape. Construcția acestui drum, parcare, spațiu pentru poliția de frontieră și serviciul vamal au fost făcute din bugetul de stat. Podul de pontoane și pe parte română s-au facut din bugetul României.”

Construcţia drumului de acces spre punctul de trecere a frontierei Leova-Bumbăta a început în toamna anului 2022. Iniţial, valoarea proiectului a fost estimată la 250 milioane de lei. Costurile însă au crescut cu 30 de milioane de lei.

Sergiu GĂLUȘCA, DIRECTORUL ADJUNCT AL ADMINISTRAȚIEI DE STAT A DRUMURILOR: ”Când vorbim despre implementarea obiectivului, de 3,5 km, avem aici 400 de metri în care avem 4 benzi de circulație și nu sunt două. Respectiv, dacă am proiecta, s-ar lungi la 800 de metri. Daca am proiecta suprafața totală pavată pe acest drum, s-ar primi circa 8,5 kilometri de drum.

Francesca GÎNDEA, REPORTER PRO TV: ”Lucrările de amenajare a parcarii din preajma punctului de trecere a frontierei Leova-Bumbăta vor fi finalizate până la sfârșitul lunii mai, susțin autoritățile. Aici vor putea staționa 100 de tiruri. Potrivit responsabililor, astfel de parcări vor fi construite la fiecare punct de trecere a frontierei.”

Potrivit ministrului infrastructurii, parcările la două puncte de trecere a frontierei moldo-române urmează să fie construite în termen de 3-5 ani.

Andrei SPÎNU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII: ”Ce ține de infrastructura de parcări, ea trebuie făcută atunci când se reabilitează drumurile. La Leușeni și la Giurgiulești, sunt primele două parcări care fac parte inclusiv din reabilitarea drumului de acolo și pentru ele este planificată construcția.
-Când le vom avea?
-Aceste proiecte durează.”

În decembrie 2023, Procuratura Anticorupție a pornit un dosar ce vizează pretinsele acțiuni ilegale în timpul construcției drumului de acces către punctul de trecere a frontierei Leova-Bumbăta. Atunci, ofițerii CNA au decins cu percheziții la angajați ai Administrației de Stat a Drumurilor și ai companiei care a efectuat lucrările pe acest tronson. Procurorii au verificat dacă licitația a fost transparentă și dacă banii alocați pentru proiect corespund prețurilor de piață. Atunci oamenii legii spuneau că doar un angajat al Administrație de Stat a Drumurilor are calitate de bănuit în dosar. Am transmis o solicitare la procuratura anticorupție pentru a afla la ce etapă este ancheta, însă deocamdată nu am primit un răspuns. Andrei Spînu a declarat că nu va comenta acţiunile organelor de drept și că lucrările de construcție au fost făcute fără încălcări.

Andrei SPÎNU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII: ”Pe partea ministerului, eu vreau să mă asigur că dumneavoastră, societatea, au toată informația disponibilă pentru a-și trage concluzii. Tocmai de asta astăzi v-am invitat aici, la fața locului. Pe partea noastră, obiectivul de bază este transparența totală pe care noi o vom asigura.”

Punctul de trecere a frontierei Leova-Bumbăta a fost inaugurat în luna mai, anul trecut.