Angajatii din educatie, HORECA si transportatorii ar putea face parte din categoriile de lucratori care ar putea fi obligati sa se vaccineze. Autoritatile precizeaza totusi ca deocamdata doar se discuta la acest subiect si ca o decizie va fi luata in functie de situatia epidemiologica si doar conform unui cadru legal. Responsabilii din sanatate au mentionat, totodata, ca prevederea ca angajatorii sa asigure vaccinarea a 70 la suta din angajati pana in septembrie este o recomandare.

Vasile GUSTIUC, DIRECTOR INTERIMAR AL ANSP, SECRETARUL CNESP:“Angajatorii au, hai sa zicem asa, responsabilitate privind securitatea sanatatii angajatilor la locul de munca si in acest context noi mizam pe deschiderea lor si implicarea lor in promovarea campaniei de imunizare antiCovid.”

Precizarea vine dupa ce un punct din ultima decizie a Comisiei Extraordinare de Sanatate Publica, privind imunizarea a 70 la suta din angajatii intreprinderilor pana la 1 septembrie, a starnit nedumeriri. Responsabilii spun ca este vorba despre o recomandare, iar lucratorii care refuza sa se vaccineze nu vor fi penalizati sau concediati. 

Totusi, autoritatile spun ca poarta discutii la capitolul vaccinare obligatorie pentru anumite categorii de agajati, care intra in contact direct cu cetatenii. Pentru asta, insa, e nevoie de un cadru legal. 

Vasile GUSTIUC, DIRECTOR INTERIMAR AL ANSP, SECRETARUL CNESP:“Nu excludem faptul ca anumite aspecte de conditionare pot fi sau vor fi aplicate in functie de situatia catre lucratorii din cadrul institutiilor de invatamant, educatie, celor din HoReCa, catre transportatorii populatiei atat in intern, cat si in extern.”

Totodata, reponsabilii din sanatate sustin ca, dupa exemplul altor state, se gandesc la anumite facilitati pentru persoanele imunizate.

Denis CERNELEA, SECRETARUL DE STAT AL MINISTERULUI SANATATII:“Noi am venit cu aceste propuneri. Suntem in discutii intr-adevar sa facilitam un anumit numar de populatie pentru a intra la reducerea pretului sau gratuit."

In prezent ministerul Sanatatii, impreuna cu reprezentantii OMS, elaboreaza un plan de actiuni pentru a informa populatia despre beneficiile imunizarii. Pana acum in Moldova s-au vaccinat peste 900 de mii de persoane, adica putin peste 15 la suta din populatie cu cel putin o doza. 

PERSOANE VACCINATE IN MOLDOVA

TOTAL VACCINATI – 910.782 

15,1% DIN POPULATIE