Zeci de angajati din sectorul bugetar nu si-au primit salariile de cateva luni. Asta pentru ca mai multe primarii din tara au restante la platile salariale, dupa ce Guvernul a stabilit un spor lunar de 1300 de lei pentru fiecare angajat, fara sa aloce si bani pentru asta. Astfel, primariile care au oferit adaosul, s-au pomenit cu un gol in buget si cer guvernului sa compenseze cheltuielile. Ministerul finantelor spune ca autoritatile locale trebuie sa caute singure mijloace financiare pentru a rezolva problema.
Festelita, prima localitate independenta din punct de vedere energetic din tara, nu a achitat salarii din luna august celor 25 de angajati din cadrul primariei, casei de cultura si bibliotecii satului.
„Foarte greu.”
„Multi salariati intreaba unde e salariul ca am muncit, dar bani nu sunt.”
Printre cei care nu si-au primit salariul este si Dionis Antocel, care de doi ani activeaza in cadrul primariei. Barbatul are 4 copii si spune ca in aceasta perioada s-a intretinut din salariul modest al sotiei.
Dionis ANTOCEL, ANGAJAT AL PRIMARIEI FESTELITA: „Copiii au nevoie de alimente, facturile nici nu mai vorbim despre asta, rata la credit.”
Potrivit primarului din Festelita, Nicolae Tudoreanu, institutia s-a pomenit cu restante la platile salariale dupa ce in ultima jumatate de an a oferit un spor lunar de 1300 de lei angajatilor. Asta in conformitate cu modificarile aprobate la sfarsitul anului trecut de parlament la sistemul unitar de salarizare, care prevad alocarea acestor adaosuri angajatilor din sistemul bugetar. Pentru ca Guvernul nu a compensat aceste cheltuieli, primaria s-a pomenit cu un gol in buget.
Nicolae TUDOREANU, PRIMARUL SATULUI FESTELITA: „In luna august am mai pus o sesizare la Ministerul Finantelor, la Cancelaria de Stat, Comisiei buget si finante din Parlament precum ca in luna septembrie nu avem nici plan si nici resurse financiare pentru a achita platile salariale. In discutie cu secretarul de stat al Ministerului Finantelor ni s-a spus ca s-ar fi gasit o solutie, insa nu avem un document oficial, care sa ne confirme acest lucru si ca s-ar astepta rectificarea bugetului de stat 2023.”
Pana acum, insa, solutii nu au fost gasite, iar primarul asteapta ca guvernul sa coompenseze cheltuielile.
Nicolae TUDOREANU, PRIMARUL SATULUI FESTELITA: „Regula financiara de fapt spune ca cel care emite actul legislativ acela aloca si resursele financiare. Acest lucru nu a fost respectat. A fost de fapt o greseala a administratiei centrale. Pe noi nimeni nu ne-a consultat aveti bani sau nu aveti.”
Potrivit celor de la Congresul Autoritatilor Locale din Moldova, in asemenea situatie sunt si alte primarii din tara.
Viorel RUSU, REPREZENTANTUL CALM: „Congresul demult s-a expus si a solicitat Ministerului Finantelor sa contribuie deoarece bugetele locale nu pot fi cu dificit, este interzis de lege. Si sa contribuie la restabilirea surselor si sa fie acordate salariile.”
Am incercat sa aflam de la Ministerul Finantelor cate primarii din tara nu pot achita salariile angajatilor, insa responsabilii ne-au spus ca institutia nu detine astfel de date in prezent. Cat despre compensarea cheltuielilor...
COMUNICATUL MINISTERULUI FINANTELOR: „[..] Autoritatile publice locale ce activeaza in conditii de autonomie locala trebuie sa-si consolideze eforturile pentru identificarea mijloacelor financiare intru solutionarea problemei vizate. [..] Autoritatile locale trebuie sa isi stabileasca corect prioritatile si sa isi organizeze activitatile in asa fel incat sa-si poata indeplini responsabilitatile si sa plateasca la timp salariile.”
Expertul in economie, Veaceslav Ionita, sustine ca reactia Ministerului este scandaloasa.
Veaceslav IONITA, EXPERT IN ECONOMIE: „Guvernul a decis majorare de salarii fara ca sa dea bani, fortand primarii din banii lor proprii sa aloce acesti bani. In mod normal, aceasta este o actiune care putea fi contestata de catre autoritatile locale. Primarii tac pentru ca, da, nu ni s-a dat cateva sute de mii de lei sub forma de sporuri de salarii, dar li s-a dat cateva milioane de lei pentru investitii, de asta tac. Dar, legal, da, Guvernul a luat o decizie fara acoperire financiara, ceea ce este regretabil.”
In luna ianuarie, administratiile locale din Chisinau, Balti si Comrat, dar si alte localitati, au anuntat ca nu au bani in buget pentru a oferi sporul lunar de 1300 de lei.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.