Animalele fara adapost suporta greu temperaturile scazute pe timp de iarna. Mai multi voluntari s-au mobilizat ca sa le vina in ajutor. Cainii si pisicile sunt adunate de pe strazi si duse la aziluri. Responsabilii de acolo spun ca nu mai au locuri si nici hrana suficienta pentru a adaposti cat mai multe animale fara stapan.
De cand au dat ingheturile, azilul de caini din Cricova a devenit neincapator, iar ingrijitorii cu greu fac fata numarului mare de animale.
Natalia GINGA, REPORTER PRO TV: “Azilul adaposteste peste 150 de caini si 60 de pisici. Desi este prevazut ca aici sa se afle doar animalele care au nevoie de ingrijiri medicale, pe timp de iarna, la azil sunt gazduiti si patrupezii sanatosi.”
Tatiana MANASTIRLI, FONDATOAREA AZILULUI DE CAINI, CRICOVA: “Problema este ca noi nu putem sa adapostim toate animalele pe care le-am dori, intrucat nu avem locuri. Iar animalele trebuie sa stea separat, ca sa nu sa se certe intre ele.”
Tatiana este medic veterinar si fondatoarea azilului, iar de peste 20 de ani isi dedica timpul pentru salvarea si oferirea unui adapost pentru animalele strazii. Misiunea insa devine tot mai dificila, mai ales iarna, atunci cand e nevoie de mai multa hrana.
Tatiana MANASTIRLI, FONDATOAREA AZILULUI DE CAINI, CRICOVA: “Trebuie sa-i hranim de doua ori mai mult, decat vara, pentru ca ei sa aiba energie si sa nu inghete, dar si sa-i aprovizionam cu apa, pentru ca ea ingheata. Ne descurcam greu, pentru ca nu suntem finantati si nici statul nu ne ajuta.”
E nevoie si de plapumi, care sa tina de cald animalelor.
Tatiana MANASTIRLI, FONDATOAREA AZILULUI DE CAINI, CRICOVA: “Azilul are mare nevoie de surcele pentru animale, pentru ca in perioada de iarna, noi le presuram in volier. Si ne mai trebuie plapumi groase pentru ca noaptea este cu minus si ei trebuie sa aiba ceva cald.”
Multe animale care raman in strada sunt ingrijite in aceasta perioada de voluntari. Aliona Letvinova este din Ialoveni si are in grija sa peste 100 de pisici si 50 de caini fara stapan. Ca animalele sa nu inghete, femeia si-a transformat subsolul intr-un adapost pentru ele.
Natalia GINGA, REPORTER PRO TV: “Ferite de zapada, viscol sau ploaie, animalele au fost adapostite aici. Pentru fiecare pisica, a fost pregatit cate un loc, unde sa poata sa stea la cald.”
Aliona LITVINOVA, VOLUNTARA, IALOVENI: “Ele raman pe timp indelungat si fara hrana si fara apa. Daca un caine poate suporta sa nu manance vreo 2-3 zile, atunci pisica trebuie alimentata zilnic, pentru ca incep procese negative in organismul ei.”
Unele pisici sunt bolnave sau ranite, iar fara un adapost, ar muri de frig, spun voluntarii. De exemplu, aceasta pisica a fost gasita cu o fractura de coloana, iar de atunci Aliona o ingrijeste.
Voluntarii spun ca problema animalelor vagabonde va exista atata timp cat oamenii le vor arunca in strada.
Aliona LITVINOVA, VOLUNTARA, IALOVENI: „Motivul aparitiei lor in strada este omul si iresponsabilitatea omului. Ele vin din gospodarii, iar oamenii nu constientizeaza ca trebuie sa isi sterilizeze animalul. Sterilizarea este unica solutie care poate duce la solutionarea acestei probleme.”
Aparatorii animalelor fara stapan vin cu un indemn pentru oameni sa nu abandoneze patrupezii, iar pentru aziluri, orice donatie sub forma de hrana pentru animale este binevenita.