În contextul sărbătorilor pascale, când de pe masa consumatorilor nu va lipsi pasca, cozonacii, ouăle roșii, carnea de miel, dar și alte bucate tradiționale, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor îndeamnă cetățenii să fie precauți și să aleagă produsele alimentare cu mare atenție.
Astfel, instituția a venit cu un set de recomandări pentru evitarea situațiilor neplăcute, cum ar fi intoxicația alimentară.
1. Achiziționați alimente doar din unități înregistrate de ANSA;
2. Atrageți o atenție deosebită integrității ambalajului și termenului de valabilitate al produselor alimentare;
3. Verificați organoleptic produsele alimentare: mirosul, culoarea, consistența și lipsa caracteristicilor unui produs alterat (lipicios, țesuturi intacte, suprafețe deteriorate etc.);
4. Toate produsele alimentare preambalate, inclusiv cele de patiserie (pasca, cozonacii) trebuie să fie, obligatoriu, etichetate. Mențiunile de pe eticheta produsului să fie clare, lizibile, în loc vizibil pentru consumatori, în condițiile normale de cumpărare și utilizare, să nu fie acoperite sau separate prin alte inscripții sau desene. Aceasta trebuie să conțină denumirea produsului, ingredientele, numele producătorului/importatorului, contactele acestuia, alergenii prezenți și termenul de valabilitate;
5. Atenție la carnea procurată, care este un produs perisabil! Carnea proaspătă este elastică, de o culoare de la roz pal până la roșu închis, caracteristic speciei, în urma apăsării cu degetul trebuie să revină la forma inițială. Carnea sigură pentru consum este cea care are aplicată ștampila (marca de sănătate) pe carcase sau semicarcase, trebuie să fie vizibilă, trebuie să fie însoțită de certificatul sanitar-veterinar.
Totodată, ANSA menționează că excepție are carnea de miel și ied din gospodăriile casnice.
Proprietarii a căror număr de animale nu depășește 50 de oi sau capre mature și puii acestora, până la vârsta de 6 luni, își pot comercializa carnea de miel și ied, sacrificată tradițional în propria gospodărie, în condiții igienice suficiente, în baza carnetului de sănătate al animalelor.
Valorificarea acestor produse este admisă doar fie direct din gospodărie, fie în locuri autorizate în acest scop, cum ar fi: piețe agroalimentare, târguri, expoziții, iarmaroace.
6. La procurarea ouălor examinați aspectul exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, integră, mată, poroasă, fără pete și miros. Verificați informația despre data durabilității minimale, indicată pe produs, după cum urmează DDM: xx.yy.zz (ziua, luna și anul);
7. După procurare, produsele alimentare trebuie păstreate la frigider;
8. Evitați risipa alimentară de sărbători și alegeți să preparați produse alimentare atât cât este necesar pentru familie;
9. Evitați produsele alimentare din locuri neautorizate.