In Republica Moldova nu au fost inregistrate cazuri confirmate sau suspecte de variola maimutei, anunta ANSP. Aceasta boala nu este considerata foarte contagioasa si se raspandeste doar prin contact direct cu persoana infectata si de lunga durata, spun specialistii. O cauza a aparitiei focarelor de variola a maimutei ar putea fi schimabrile climatice, spun reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Variola maimutei este un virus care provoaca, de regula, febra si eruptii ale pielii, asemanatoare cu varicela. Majoritatea cazurilor de variola a maimutei sunt usoare, iar maladia nu este foarte contagioasa, spun specialistii in boli infectioase.

Gheorghe PLACINTA, DOCTOR HABILITAT IN MEDICINA, SEFUL CATEDREI BOLI INFECTIOASE: “Cat timp sunt eruptiile, pacientul ramane a fi infectios. Iar modalitatea de transmitere este printr-un contact mai strans si mai indelungat. Boala se transmite prin leziunile tegumentare, prin fluidele nazale, prin picaturile de saliva, intr-un contact mai intim.”

Chiar daca se numeste variola maimutei, nu aceste mamifere raspandesc boala, ci mai multe specii de rozatoare care se intalnesc in Africa de vest si centrala. Potrivit publicatiei Financial Times, focarele de variola a maimutei, care au aparut in peste 20 de tari europene, ar putea fi cauzate de scaderea imunitatii oamenilor la acest virus. 

Gheorghe PLACINTA, DOCTOR HABILITAT IN MEDICINA, SEFUL CATEDREI BOLI INFECTIOASE: “Unii oameni au imuntate, deoarece au fost vaccinati contra variolei. Variola umana a fost eradicata de pe glob in 1980, de atunci nu se mai fac vaccinarile. Iar cei care au o varsta peste 45-50 de ani sunt protejati si de variola maimutei.” 

Astfel, persoanele care au peste 50 de ani au o protectie impotriva virusului, in timp ce persoanele tinere sunt mai vulnerabile. Potrivit unor virusologi, citati de Financial Times, este putin probabil ca acest virus sa se transmita rapid pentru ca este de tip ADN, si nu ARN, cum este coronavirusul, care se transmite usor pe cale aeriana.

Intre timp, Mike Ryan, directorul pentru situatii de urgenta al Organizatiei Mondiale a Sanatatii spune ca o alta cauza a aparitiei focarelor de boli endemice, cum este variola maimutei, este schimbarea climatica. Odata cu schimbarea climei si a conditiilor meteorologice, animalele isi schimba comportamentul de cautare a hranei, iar astfel bolile care se intalnesc la animale, se raspandesc din ce in ce mai des printre oameni, explica expertul OMS.

Gheorghe PLACINTA, DOCTOR HABILITAT IN MEDICINA, SEFUL CATEDREI BOLI INFECTIOASE: “Acum s-au format toate circumstantele de aparitie a noilor agenti etiologici, cat si reaparitia altor virusuri, altor bacterii, boli, care pot sa apara si din cauza incalzirii globale, si din cauza migratiei, a calamitatilor naturale, instabilitatii in diferite regiuni, schimabrea ecosistemelor.”

Variola maimutei este o boala autolimitata, adica in majoritatea cazurilor nu necesita tratament specific.

Pentru a evita infectarea, specialistii recomanda respectarea masurilor de protectie deja cunoscute: spalatul pe maini si izolarea persoanelor suspecte. 

OMS anunta ca vaccinarea este cea mai buna protectie impotriva virusului.

Focare ale bolii au fost confirmate de autoritatile din Statele Unite, Canada, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Franta, Italia, Suedia, Australia, Israel si Suedia. Cazurile de deces sunt rare si, cel mai des, sunt in tarile din Africa, unde populatia nu are acces la asistenta medicala necesara.

In Republica Moldova nu a fost raportat niciun caz suspect sau confirmat de variola maimutei.