Cazuri cand copii nasc copii, asa cum s-a intamplat recent intr-o localitate din centrul tarii nu sunt unice. Anual, in Republica Moldova, circa 300 de copile devin mame, arata datele oficiale. Totusi numarul nasterilor in randul minorelor a scazut, potrivit statisticilor. Fetele au nevoie de suportul si consultarea unui psiholog, care sa le ajute sa treaca peste traume, dar si sa se reintegreze in societate. In asemenea cazuri trebuie sa se implice autoritatile abilitate, care sunt obligate sa intervina si pentru a preveni astfel de cazuri.

Publicat:30.01.2024, 19:54

Specialistii din cadrul Centrului National de prevenire a abuzului fata de copii, o institutie nonguvernamentala, spun ca minorele care au fost supuse unui abuz sexual au nevoie de ajutorul unei echipe multidisciplinare. De la medici, care sa monitorizeze starea de sanatate fizica, pana la psihologi, care le vor ajuta sa treaca peste traume.

Diana TEBERNEAC, MANAGER DE ASISTENTA PSIHOSOCIALA A COPILULUI SI FAMILIEI, CNPAC:  "Ar fi important sa fie oferita acestei familii un suport de care ar avea nevoie in rezultatul unei evaluari, astfel incat familia extinsa sa poata sa-i asigure conditii de crestere si dezvoltare atat pentru copilul nou-nascut, cat si pentru tanara mama."

„Trauma ei ar putea sa survina din multiple evenimente si abuzul sexual, sarcina ascunsa, nasterea."

Iar din acest motiv, mamele minore au nevoie de sprijinul nu doar a specialistilor, dar si a celor apropiati.

Diana TEBERNEAC, MANAGER DE ASISTENTA PSIHOSOCIALA A COPILULUI SI FAMILIEI, CNPAC:  "In orice situatie in care simt nesiguranta, ingrijorare, au fost intr-o situatie de violenta, sa poata sa comunice unui adult de incredere despre ce s-a intamplat."

Pentru asta, este nevoie ca in scoli copiii sa studieze educatia sexuala.

Diana TEBERNEAC, MANAGER DE ASISTENTA PSIHOSOCIALA A COPILULUI SI FAMILIEI, CNPAC: "Copiii ar trebui sa fie invatati sa cunoasca ca unele atingeri sau comportamente, sau care comportamente sunt normale si care nu, sa poata sa refuze daca cineva incearca sa ii atinga intr-un mod sexual."

In institutiile de invatamant din tara noastra exista discipline, atat obligatorii, cat si optionale, in cadrul carora copiii pot studia mai multe aspecte la acest subiect.

Marcelina BALECA, SEFA DIRECTIEI POLITICI IN DOMENIILE INVATAMANT GENERAL, MINISTERUL EDUCATIEI:  "Avem o disciplina obligatorie care se numeste "Dezvoltarea personala" si aici noi avem un modul pentru educatia pentru sanatate. La acest modul avem implicate 6 ore si vorbim despre aceste subiecte de educatie sexuala."

Liliana NICOLAESCU-ONOFREI, PRESEDINTELE COMISIEI EDUCATIE DIN CADRUL PARLAMENTULUI:  Sunt abordate si aspecte care tin de dezvoltarea fiziologica a copilului, dar si, la varste mai mari, despre riscurile pe care le poate comporta un mod de viata sau abordari ale vietii intime care nu sunt adecvate.

In cazul in care o minora a devenit mama la varsta frageda, scoala ii poate asigura si un program special de studii pentru a o ajuta sa invete mai departe, spun responsabilii din cadrul ministerului educatiei.

Marcelina BALECA, SEFA DIRECTIEI POLITICI IN DOMENIILE INVATAMANT GENERAL, MINISTERUL EDUCATIEI:  "Institutia poate sa ofere un grafic individual de sustinere a tuturor evaluarilor si de recuperare a materiei scolare. Astfel incat sa asiguram scolarizarea obligatorie in treapta gimnaziala a acestei fete. Avem psihologul scolar care exista in fiecare institutie de invatamant si atunci interventia scolara este foarte binevenita in asemenea situatii."

Si se pare ca aceste masuri sunt eficiente. Cel putin, datele statistice arata ca in ultimii ani, numarul nasterilor in randul adolescentelor a scazut cu circa 10 la suta.

Liliana NICOLAESCU-ONOFREI, PRESEDINTELE COMISIEI EDUCATIE DIN CADRUL PARLAMENTULUI: Trecerea sub tacere a unor situatii de acest fel nu ajuta. Formarea acestor competente din scoala si discutia fara frica a unor aspecte importante care tin de sanatatea copiilor nostri chiar conteaza.”

Chiar si asa, Liliana Nicolaescu-Onofrei spune ca autoritatile, in colaborare cu familia si societate, trebuie sa lucreze mai mult pentru a preveni cazurile de abuz asupra copiilor. Iar cei care comit aceste infractiuni, trebuie trasi la raspundere.

Diana TEBERNEAC, MANAGER DE ASISTENTA PSIHOSOCIALA A COPILULUI SI FAMILIEI, CNPAC:  Pentru infractiunea de viol- codul penal prevede o pedeapsa cu o inchisoare de la 10 la 20 de ani sau detentie pe viata. Minorii care au implinit varsta de 14 ani sunt pasibili de raspundere penala.”

Ieri a fost facut public cazul unei copile de 11 ani din Moldova, care a nascut un copil, prin cezariana. Politia si procuratura au initiat o ancheta pentru viol. Un suspect inca nu exista.