Anul acesta, pregatirile pentru noul an de studii sunt altfel. Pe langa micile reparatii din fiecare vara si imbunatatirile estetice, in scoli se decide unde se vor face orele si in ce conditii. Sunt inca multe semne de intrebare, iar administratiile fac ce pot deocamdata. In unele institutii, salile de sport si cele de festivitati vor deveni de clasa.

Publicat:05.08.2020, 18:43

Curatenie generala la Liceul Teoretic “Gheorghe Ghimpu” din satul Colonita. Bancile vopsite se usuca pe hol, florile sunt schimbate in ghiveciuri mai mari, draperiile au fost spalate si curand vor fi atarnate din nou in salile de clasa. Totusi, este inca mult de lucru, urmeaza sa fie procurate materialele dezinfectante.

Margareta SIRBU, DIRECTORUL L. T. “GHEORGHE GHIMPU”: “S-a economisit o suma destul de mare la alimentatie si la serviciile comunale, energie termica, electrica, toate au fost deconectate. Si speram din aceste surse sa putem procuram tehnica de calcul, detergenti si echipamentele necesare conditiilor care vor urma.“  

In institutie vor fi doua clase de a intaia, iar ca prezenta elevilor sa fie maxima, se vor face ore in cele mai mari incaperi din liceu, in sala de dans si festivitati. In cateva saptamani, deja vor fi amenajate.  

Rodica BURCOVSCHI, INVATATOARE DE CLASELE PRIMARE: “Cel mai important tabla, creta si elevii atenti si motivati. In primul rand, trebuie sa le vorbim despre acest virus, cum pot sa se protejeze, sa le aratam cum sa spele manutele, sa le dezinfecteze.”

Consiliul de administratie a luat decizia ca elevii vor invata in modul urmator: clasa va fi divizata, iar in timp ce un grup de elevi va fi prezent la scoala, cealalta jumatate va fi conectata online si va invata de acasa. In fiecare saptamana se vor schimba cu locul  

Tamara MARTINICI, INVATATOARE DE CLASELE PRIMARE: “Speram sa fie in regim normal, ne dorim sa fie in regim normal, dar reiesind din situatia care este, ne vom acomoda, ne vom adapta la conditiile noi. Sala mea e dotata cu tehnica, cu calculator, ca sa realizam cu adevarat un proces educational cat de cat eficient.”    

Semne de intrebare sunt asupra modului in care vor fi alimentati copiii, autoritatile din educatie nu au venit inca cu o solutie. Directorul institutiei propune ca elevilor sa li se dea mancare la pachet. Iar orele de sport, dupa posibilitate, vor fi facute doar afara.

Diana AMBROS, REPORTER PRO TV:  “Si elevii institutie care frecventeaza sectia de inot vor fi nevoiti sa respecte anumite reguli in conditiile epidemei. Astfel numarul va fi limitat, iar spatiul dezinfectat regulat.”  

La fel, directorul spune ca profesorii vor fi cei care vor veni in clasa elevilor pentru a preda. Potrivit ministerului Educatiei, pedagogii vor fi obligati sa poarte masca, iar scolarii nu. Institutiile de invatamant vor fi dotate cu dozatoare, dezinfectanti si termometre. In fiecare dimineata copiilor le va fi verificata temperatura.