Apa din robinete ar putea fi livrata pe ore. Ministerul Mediului a venit cu astfel de propuneri, in contextul secetei cu care ne confruntam. De asemenea se recomanda evitarea spalarii masinilor, umplerea piscinelor, udarea gazoanelor si irigarea terenurilor doar pe timp de zi. Astfel de masuri au fost adoptate si in alte tari din Europa, precum Italia sau Romania din cauza lipsei de precipitatii.

Publicat:27.07.2022, 21:38

Ministerul Mediului indeamna populatia sa economiseasca apa.

Iuliana CANTARAGIU, MINISTRUL MEDIULUI: „Sa aiba grija sa nu curga apa pur si simplu. Sa nu picure robinetul, sa nu curga apa aiurea in toaleta si asa mai departe. In acelasi timp sa nu lase sa curga pur si simplu fara a fi utilizat intr-adevar.”

Daniela ANDREEV, REPORTER PRO TV: „Putem sa economisim apa chiar si cand ne facem igiena de dimineata, fara a lasa robinetul sa curga continuu. Acelasi lucru il putem face si atunci cand spalam vasele sau altceva. In cazul fructelor si legumelor, de exemplu, apa poate fi adunata intr-un vas si utilizata pentru udarea florilor.”

Totodata, Ministerul mediului indeamna oamenii sa nu spele masinile in aceasta perioada, sa foloseasca rational masinile de spalat vase sau de haine. O alta recomandare este dezghetarea aimentelor in frigider, nu nu sub jetul de apa.

RECOMANDARI PENTRU CONSERVAREA RESURSELOR DE APA

- Nu spalati masinile 

- Folositi masina de spalat vase sau de rufe doar cand sunt pline

- Utilizati vesela in bucatarie mai rational pentru a spala mai putin

- Dezghetati alimentele in frigider si nu sub jetul de apa

- Pregateste bucatele in cat mai putina apa, aceasta ajuta si la mentinere vitaminelor

Iuliana CANTARAGIU, MINISTRUL MEDIULUI: „Pentru gospodarii, de exemplu sa-si ude gradina in perioada cand temperaturile saunt mai joase, adica seara, noaptea, nu pe parcursul zilei ca evaporatia este mult mai mare.”

Aceasi recomadare este si pentru agricultorii care au sisteme de irigare.

Daniela ANDREEV, REPORTER PRO TV: „Si autoritatile publice pot economisi apa. Un exemplu ar fi oprirea havuzurilor in aceasta perioada cat resusele de apa sunt in pericol.”

Operatorii care furnizeaza serviciul de alimentare cu apa au fost indemnati sa revada graficele si dupa caz sa introduca furnizarea apei pe ore, de exemplu, intre 09:00 - 12:00 si 18:00- 21:00 pentru refacerea rezervei, in conditii de seceta. Ministrul mediului afirma ca seceta din acest an este ingrijoratoare intrucat daca nu va ploua in urmatoarele luni, situatia ar putea fi si mai critica.

Iuliana CANTARAGIU, MINISTRUL MEDIULUI: „Noi vorbim despre precipitatii pe care le asteptam sa scada nu doar pe teritoriul RM, dar sa nu uitam ca raurile mari, transfrontaliere, pricipalele noastre surse de apa, Nistru si Prut, izvorasc din Carpati si oriunde nu ar cadea aceste precipitatii ele sunt binevenite pe intreg bazinul hidrografic a Prutului sau a Nistrului.”

Saptamana trecuta Serviciul Hidrometeorologic de stat a emis alerta hidrologica, precizand ca nivelul apei in mai multe rauri din tara a scazut, iar unele chiar au secat complet din cauza secetei. Alerta e valabila pana la sfarsitul acestei saptamani.