Aproape 100 de alerte cu bomba au fost ieri in Moldova, toate fiind false. Pentru a-i identifica pe autori, IGP a apelat la ajutorul Interpol si Europol. Autoritatile declara ca s-a actionat concertat, iar Procuratura Generala a pornit o urmarire penala. Pentru a verifica sediile cladirilor vizate, printre care Parlamentul, Guvernul, judecatoriile si centrele multifunctionale, au fost mobilizati sute de genisti si politisti.

Ultimul update: 06.07.2022, 17:54 Publicat:06.07.2022, 17:54

Viorel CERNAUTEANU, SEFUL INSPECTORATULUI GENERAL AL POLITIEI: “ Vreau sa va spun ca avem rezultate bune, dar nu putem sa facem acum anumite declaratii pentru ca va afecta procesul si mersul cauzei care o avem. Pot sa va spun ca am lucrat foarte mult cu Interpolul si Europolul, au fost oferite foarte multe date. Noi ieri am luat legatura cu colegii nostri unde se pastreaza toate softurile si toate sistemele si noi deja avem informatii.”

Seful IGP ne-a spus ca oamenii legii de la noi au apelat la ajutorul specialistilor in IT internationali pentru a-i gasi pe cei care au organizat valul de alerte false cu bomba de ieri. Viorel Cernauteanu a refuzat, insa, sa ofere detalii despre rezultatele anchetei. In total au fost circa 100 de alerte. Pentru a verifica daca cladirile vizate au fost miniate, a fost nevoie de interventia a sute de politisti si masini speciale. Astazi a fost o noua alerta cu bomba. De aceasta data la un centru comercial din Chisinau si la sediul Adunarii Populare din Comrat. Ambele au fost false.

Natalia GAVRILITA, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: “Este un act absolut iresponsabil, nu exclud ca este un act de rea vointa pentru a slabi capacitatile organelor de forta si sper ca cei care au facut acest lucru sa fie pedepsiti. Exista informatii ca ar fi utilizate tehnologii informationale din strainatate, nu putem intodeauna urmari de unde vin aceste alerte false.”

Iar presedintele Parlamentului, institutie despre care ieri s-a anuntat ca ar fi fost minata, afirma ca aceasta actiune a fost organizata concertat. 

Igor GROSU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI REPUBLICII MOLDOVA: “A fost o incercare de a intimida institutiile, obstructiona niste procese care aveau loc anume in acea zi si eu cred ca nu este o coincidenta, faptul ca au fost cateva decizii ale instantelor de judecata care vizeaza o grupare criminala organizata, a fost o incercare de a impiedica desfasurarea evenimentelor nu le-a reusit. Nu deschidem paranteze, lasam colegii nostri sa investigheze pana la capat, dar magnitudinea, a fost prima data cand au trimis peste tot, numai la gradinite nu au trimis si la scoli. Inseamna ca a fost o lista pregatita si in momentul a fost trimis mesajul. 

Ieri politia a fost anuntata, printr-un email, ca Parlamentul, Guvernul, toate sediile judecatoriei Chisinau, spitalul republican, dar si Aeroportul ar fi minate. La scurt timp, oamenii legii au fost alertati si despre amplasarea obiectelor explozibile in sediile centrelor multifunctionale si la cateva primarii din tara. Conform legislatiei, autorii ar putea fi amendati cu peste 40 de mii de lei sau condamnati la 2 ani de inchisoare. Potrivit politiei, pentru fiecare alerta falsa, statul cheltuie cel putin 15 mii de lei. In functie de complexitatea actiunilor de verificare, suma ar putea ajunge la zeci de mii de lei. Politia spune ca urmeaza sa faca toate calculele si sa anunte cat s-a cheltuit pentru interventiile de ieri.