Fermierii cer conducerii de vârf a țării să instituie stare de urgență în agricultură, având în vedere pagubele provocate de secetă. Reprezentanții asociațiilor de profil au transmis o scrisoare adresată președintelui, premierului, ministrului agriculturii și Parlamentului, în care propun mai multe măsuri urgente, inclusiv instituirea unui moratoriu la calcularea penalităților de întârziere la creditele pe care le au. Responsabilii de la ministerul Agriculturii dau de înțeles că stare de urgență nu va fi, dar afirmă că se caută soluții pentru a ajuta fermierii.

Alexandru BĂDĂRĂU, DIRECTOR EXECUTIV AL ASOCIAȚIEI “FORȚA FERMIERILOR”: „Primul și cel mai important lucru este declararea stării de urgență în agricultură, fapt care, odată implementat, se pot aplica măsuri eficiente pentru a ajuta fermierii și a redresa situația din sectorul agricol, având în vedere că este afectat de o mulțime de factori în ultimii ani."

Sergiu STEFANCO, FERMIER DIN CĂUȘENI: „Arșița aceasta practic a compromis toate culturile. Avem câmpuri unde porumbul este de trei metri, a format știuletele, dar s-a uscat cu tot cu știulete, practic nu e nimic de salvat. Pe țară avem localități unde e uscat practic tot, localități unde cât de cât a trecut o gură de ploaie și cât de cât o să mai fie ceva roadă, dar asta nu e atât de semnificativ."

Seceta din această vară este cea mai gravă din ultimii ani, afirmă agricultorii. Sergiu Stefanco este fermier din Căușeni și spune că în partea de sud a țării porumbul și floarea soarelui nu mai pot fi salvate.

Sergiu STEFANCO, FERMIER DIN CĂUȘENI: „Iată vedeți, aici avem floarea soarelui care nici nu a polenizat-o, iată uitați-vă, floarea a rămas pe ea, dar ea este uscată practic toată. Asta este o catastrofă. Porumbul, la fel este uscat."

Reprezentanții Asociației Forța Fermierilor cer instituirea stării de urgență în acest sector.

Alexandru BĂDĂRĂU, DIRECTOR EXECUTIV AL ASOCIAȚIEI “FORȚA FERMIERILOR”: „Noi nu am solicitat în scrisoarea noastră ajutor financiar sau material imediat. Noi ne dăm bine seama că în contextul în care se află Republica Moldova lucrul acesta este foarte greu de identificat. Stoparea calculării penalităților și dobânzilor de întârziere la achitarea creditelor, la achitarea datoriilor – această povară agricultorul vrea ca să nu-i fie pusă suplimentar la toate datoriile pe care le are.”

Președinția a redirecționat scrisoarea la ministrul de profil și la Guvern ca să fie examinată. Ministrul agriculturii a dat de înțeles că nu se va accepta instituirea stării de urgență, insistând pe faptul că fermierii afectați trebuie să obțină certificate de constatare a pagubelor.

Ministerul Agriculturii: „Deținerea acestui aviz servește temei juridic pentru negocierea cu băncile comerciale și alți creditori pentru re-eșalonarea creditelor, datoriilor sau prelungirea termenelor de plată.”

...au declarat responsabilii de la minister în comentariul lor, precizând că se caută 
resurse financiare pentru a oferi sprijin agricultorilor afectați. Zilele trecute, vicepremierul Vladimir Bolea și prim-ministrul Dorin Recean au mers în raioanele Cahul și Cantemir. Ministrul agriculturii a confirmat că porumbul a fost compromis în proporție de 100 de procente în aceste raioane, iar floarea soarelui în proporție de 80 la sută. Vladimir Bolea spune că seceta a afectat întreaga țară, însă fiecare raion în măsură diferită, din acest motiv fiind nevoie de certificate de constatare a pagubelor. Anul trecut fermierii din sudul țării la fel au fost afectați de secetă. Aceștia au avut mai multe revendicări și au ieșit la proteste, cerând demisia ministrului agriculturii.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.