Un martisor pentru fiecare. Asta si-au spus mesterii populari din tara, care toata iarna au confectionat martisoare, pentru ca de intai martie, sa aiba destule. Unii mesteri au organizat si ateliere, unde copiii au invatat cum se confectioneaza simbolul primaverii.

Natalia GINGA, REPORTER PRO TV:  „Aici la Muzeul de Istorie si Etnografie din Criuleni, mesterul popular Natalia Cangea mentine vie traditia martisorului. An de an ea organizeaza ateliere, unde copiii invata sa confectioneze martisoare. Lucrul e in toi, astfel ca toata lume sa fie pregatita de sosirea primaverii.”

Natalia Cangea este mester popular de peste 30 de ani si are o pasiune pentru martisoare de cand se stie.

Natalia CANGEA, MESTER FAUR, CRIULENI:  „Confectionez martisoare din copilarie. Mama si cu bunica m-au invatat sa le confectionez.”

Iar acum, transmite traditia noilor generatii.

Natalia CANGEA, MESTER FAUR, CRIULENI:  „Trebuie sa ne cunoastem radacinile de unde am pornit, traditiile. Martisorul este de sute de ani si trebuie purtat, iar copii, dar si maturii trebuie sa stie ca el este protectorul nostru.”

Inarmati cu cele doua fire de ata, copiii, fete si baieti s-au pus pe treaba.

„Pentru a confectiona un martisor, avem nevoie de ata alba si ata rosie, un cartonas si foarfeca. //Si din cateva miscari, obtinem un martisor.”

„Culoarea alba simbolizeaza pacea, puritatea si giocelul, iar culoarea rosie - sangele.”

„Nu trebuie sa ne rusinam de traditii. Nu conteaza ce esti, fata sau baiat, cu totii putem sa legam doua ate si sa facem un martisor.”

S-a pregatit de sosirea primaverii si Antonina Bobeico, din satul Zaim, raionul Causeni. Femeia si-a descoperit pasiunea pentru martisoare in timpul concediului de maternitate, iar in timp, hobby-ul s-a transformat intr-o mica afacere.

„- Facem un ghiocel cu ata alba si rosie si frunza verde. E ceva mai traditional, pe placul oamenilor care vor sa faca un cadou celor dragi.”

Iar ca sa scoata la targ cele mai inedite martisoare, Antonina spune ca se pregateste de cu iarna.

Antonina BOBEICO, ZAIM, CAUSENI:  „Ata este pregatita din luna decembrie, se pune in clei, apoi se agata de ceva ca sa stea intinsa. Apoi o scoatem, o taiem si ii fixam lungimea.”

In cultura romaneasca, Martisorul simbolizeaza sosirea primaverii si se ofera in dar persoanelor dragi.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.