De ziua universala a iei, mai multi moldoveni stabiliti in Irlanda si-au pictat propria ie. L-au avut alaturi in aceasta provocare deloc simpla pe Veaceslav Salaru, un pictor moldovean, renumit deja in tara Smaraldului pentru operele sale. Maestrul i-a indrumat pe participanti si le-a fost alaturi de la prima culoare pusa pe panza pana cand s-a conturat ia.
Cu muzica relaxanta pe fundal, o atmosfera degajata si, desigur, multe emotii, cativa moldoveni din Irlanda au adus un omagiu iei, intr-un mod inedit.
Veaceslav SALARU, PICTOR:„Am hotarat ca ar fi frumos daca fiecare care se afla peste hotare, ar aduce in casa sa o ie romaneasca, care are desenata ornamentele noastre romanesti nationale.”
Pictorul Veaceslav Salaru stabilit si el in Irlanda deja de mai bine de 17 ani, a ghidat pas cu pas fiecare participant.
„Paralel puteti sa mai luati o pensula pe care o tineti pentru culoare alba si periodic infiltrati culoarea alba in culoarea albastra.”
Chiar daca toti participantii au avut aceeasi schita, fiecare si-a pictat ia asa cum si-a dorit, folosind cele mai populare semne.
„Deschizand cartulia va puteti alege ornamente pe care le vom aplica. Asta face o diferenta intre ia noastra nationala si o ie stilizata care se vinde prin magazine.”
“Eu am selectat doua simboluri de baza : maini in solduri si coloana infinitului pe care am separat-o. Mai adaug ceva mai tarziu, inca nu sunt sigura ce anume.”
“Pomul vietii, graul si spirala.”
“Am facut o spirala aici si trecem la a doua, la a treia.”
„Am ales asa: pomul vietii, soarele, spirala si Coloana Infinitului, simbolizand si infinit, si nemurire, si conexiunea cu radacinile.”
Fiind departe de casa, pentru cei prezenti la atelier evenimentul a avut o incarcatura si mai puternica.
„Eu cu pictura nu am nicio treaba, dar astazi mi s-a parut extraordinar de frumos sa venim aici sa sarabatorim Ziua Iei si la moment eu incerc sa desenez coloana infinitului pentru ia noastra traditionala.”
„Acum o sa mai am inca o ie desenata de propriile mele maini.”
„Noi astia de departe care crede poate cineva ca uitam de traditiile noastre. Nu uitam de talentele noastre si ne putem manifesta indiferent de loc, spatiu, timp.”
La finalul atelierului, fiecare participant a plecat acasa cu propria ie desenata si spera ca va reusi intr-o zi sa si-o coase dupa schita deja facuta.
„Eu cos ii brodez si stiu ce inseamna. Pentru a finisa o lucrare poate sa dureze si un an si poate si mai bine.”
Atelierul de pictat ie a fost la prima editie si a fost organizat cu ocazia Zilei Universale a Iei, marcata pe 24 iunie, in R. Moldova, Romania si comunitatile romanesti din intreaga lume. Anul trecut camasa cu altita sau ia a fost inclusa in patrimoniul UNESCO.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.