Pentru că suntem în cel mai cald anotimp, iar în această săptămână ne așteaptă zile de foc, ANSA vine cu unele atenționări pentru siguranța alimentară în perioada caniculară. 

„Este o perioadă cu condiții favorabile pentru dezvoltarea microorganismelor de alterare a produselor alimentare precum bacteriile, drojdiile și mucegaiurile. Cele mai periculoase sunt bacteriile patogene : E,coli, Salmonella, Listeria monocytogenes – principalele cauze ale toxiinfecțiilor alimentare (la temperaturi ridicate se înmulțesc rapid)”, precizează responsabilii. 

Astfel, ANSA vine cu o serie de recomandări importante atât pentru comercianții de produse alimentare, cât și pentru cumpărători.

De reținut operatorilor din domeniul alimentar:

-Asigurați-vă că personalul întreprinderii Dvs este, la fel, conștient de pericolele creșterii bacteriene rapide;

-Alimentele ușor perisabile precum carnea, produsele din carne, lactatele, produsele de patiserie, etc. se păstrează la o temperatură mai mică de 8 oC, (preferabil mai mică de 5oC);

-Odată gătite sau reîncălzite corespunzător, alimentele fierbinți trebuie păstrate la temperaturi de peste 63 oC;

-Produsele culinare, deja reci, se comercializează la o temperatură mai mică de 4 oC.

-Carnea, peștele şi legumele trebuie procesate pe sectoare diferite, iar interacţiunea dintre materia primă şi produsul finit trebuie evitată;

-Se permite retragerea produselor alimentare, pe perioade limitate, din spațiile cu temperatură controlată pentru activitățile de preparare, transport, depozitare, expunere și servire a mesei, fără ca aceasta să creeze riscuri pentru sănătate;

-Nu se permite comercializarea produselor culinare și a produselor de patiserie la temperatura ambientală, direct în secția comercială sau pe suprafața vitrinelor frigorifice;

 -Dacă lanțul criogenic a fost întrerupt pe o perioadă mai mare de 2 ore, produsele alimentare se retrag din circuitul alimentar și nu trebuie comercializate, pentru a nu pune în pericol sănătatea consumatorilor.

Asigurarea temperaturii optime de comercializare a produselor alimentare:

-Este important să creșteți frecvența monitorizării temperaturii în vitrine frigorifice și congelatoare, pentru a garanta că alimentele rămân sigure;

-Înregistrările de temperaturi sunt esențiale, în special, atunci când s-au depistat abateri;

-Dacă se constată că frigiderele și congelatoarele depășesc limitele critice de temperatură, verificați setările/termostatele, deoarece ar putea fi necesare ajustări, pentru a ține seama de temperaturile exterioare mai ridicate;

-Pe perioada caniculară, frigiderele și congelatoarele pot fi transferate într-o zonă mai răcoroasă a unității comerciale, unde există o bună circulație a aerului/ventilație;

-Controlul temperaturii este esențial, prin urmare, ar trebui să fie utilizate numai aparate de bună calitate și întreținute corespunzător;

-Asigurați-vă că frigiderele și congelatoarele nu sunt supraîncărcate, sunt curate, bine organizate, iar alimentele crude separate de cele gătite.

De reținut consumatorilor:

-Evitați transportarea produselor alimentare timp îndelungat după procurare și păstrați-le la temperaturi optime;

-Păstrați alimentele la temperaturi sigure atât pentru servire, cât și pentru depozitare: microorganismele se pot înmulți foarte rapid dacă alimentele sunt păstrate la temperatura camerei. Un frigider setat la sub 5°C va proteja majoritatea alimentelor în termenul de consum;

-Nu lăsați alimentele gătite la temperatura camerei mai mult de 2 ore;

-Păstrați alimentele gătite fierbinți (mai mult de 63°C) înainte de servire;

-Evitați decongelarea alimentelor la temperatura camerei (se recomandă decongelarea la frigider);

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.