Cel putin 75.000 de copii romani au cel putin unul dintre parinti plecat la munca in strainatate, spun statisticile autoritatilor.

Iar acum, comisarii europeni vor ca toti acestia sa primeasca alocatii la nivelul celor din tarile unde lucreaza parintii lor.

Vorbim de sume cu mult mai mari fata de ce le ofera statul roman. Modificarile vin dupa ce unele tari au acceptat sa plateasca diferenta, cum este Germania, si altele, cum este cazul Austriei, care au refuzat si ofera alocatie europeana doar celor care s-au mutat cu parintii.

Andreea Tomoiaga lucreaza de 11 ani, impreuna cu sotul ei, in Germania. Acum sase ani, l-a nascut pe Andreas, iar statul german ii ofera lunar o alocatie de 219 euro, cat primeste si un copil cu cetatenie germana.

Andreea Tomoiaga: ”Daca sunt ambii parinti in Germania, iar copilul este in Romania la studii, atunci sunt doua optiuni, ori parintii inchid alocatia in Romania si o iau pe cea din Germania, pe toata sau trebuie luata o adeverinta de la Casa de Pensii din Romania si cei din Germania ii vor da diferenta, deci se scade suma din Romania si atunci parintii vor primi diferenta in Germania.”

Sunt insa state care refuza sa ofere aceasta facilitate, daca parintii nu ii iau pe cei mici cu ei cat timp lucreaza pe teritoriul lor. In Austria, de pilda, alocatia este vazuta ca un drept al parintilor si nu al copilului. Autoritatile de acolo au decis in urma cu doi ani ca familiile straine care lucreaza pe teritoriul lor, dar care nu si-au luat si copiii, sa primeasca alocatii la nivelul celor din tarile din care provin.

Milorad Erdelean, avocat roman in Austria: ”Daca copiii nu locuiesc in Austria, se afla in alta tara, oriunde in Uniunea Europeana, parintii primesc o alocatie indexata. De exemplu, pentru Romania, alocatia este indexata cu 49%. Incaseaza o alocatie care este la jumatate fata de copiii care locuiesc in Austria.”

Pe de alta parte, multi parinti care lucreaza in alte tari nu stiu ca pot solicita o alocatie europeana pentru copii, alocatie care poate fi de doua sau trei ori mai mare decat cea din Romania.

Cei mai multi copii romani au parintii plecati in Germania, Belgia, Austria si Italia. In aceste tari, alocatia pentru cei mici este cel putin dubla fata de cea pe care o ofera statul roman, adica 48 de euro. In Germania, de pilda, copiii primesc 204 euro pe luna, iar in Belgia, suma poate ajunge chiar si la aproape 300 de euro lunar.

Ca sa elimine aceste discrepante, comisarii europeni lucreaza la un regulament care sa le permita copiilor sa beneficieze de drepturile din tarile in care sunt plecati parintii, chiar daca cei mici au ramas acasa.

Dragos Pislaru, europarlamentar: ”In momentul in care parintii sunt rezidenti si lucreaza intr-un alt stat membru ar trebui sa aiba aceleasi drepturi ca toti ceilalti rezidenti din statul respectiv. Acest lucru este o discriminare, pentru ca daca tu lucrezi cot la cot cu austriacul ar trebui sa beneficiezi de aceleasi drepturi.”

De asemenea, Comisia Europeana vrea sa schimbe si regulile pentru somaj, astfel incat cei care isi pierd slujba sa poata cere ajutorul de somaj in tarile in care au lucrat.

Sursa: