Moldovenii din diaspora sunt nemultumiti de decizia Comisiei Electorale Centrale, care a refuzat sa deschida mai multe sectii de votare peste hotare pentru parlamentare din iulie. La Frankfurt oamenii au protestat in fata consulatului si au cerut sa le fie respectat dreptul la vot. Intre timp, blocul lui Renato Usatii a anuntat ca a contestat astazi la Curtea de Apel decizia CEC, iar mai multe partide ameninta cu proteste.

Publicat:06.06.2021, 19:32

„Vrem mai multe sectii de votare.”

„Suntem doar niciun procent din cei care vom fi la alegeri.” 

„Noi suntem profund indignati ca ni se incalca drepturile de a vota. Cerem CEC-ului sa-si revizuisca hotararea, iar autoritatilor statului cerem sa-i pedepsesca aspru pe cei care ne incalca intentionat dreptul de a alege.”

„Cei care stau in spatele acestei decizii criminale, sa nu creada ca in asa mod pot sa ne intimideze, ori sa ne limiteze dreptul nostru de a vota. Noi vom iesi intr-un numar si mai mare si mai organizat si ne vom pune votul nostru impotriva criminalilor, coruptilor si tot felul de mafioti.”

Moldovenii au semnat o petitie pe care spun ca o vor transmite Comisiei Electorale Centrale, in care solicita sa fie anulata decizia de ieri.

„Noi am trecut deja prin scrutinul prezidential unde am avut parte de niste randuri interminabile, pana la urma nici buletine de vot nu ne-au ajuns si foarte multi nu au putut sa-si exercite dreptul sau constitutional si democratic.”

„Vrem sa votam, vrem sa votam.”

In turul doi al prezidentialelor de anul trecut la Londra si Frankfurt multa lume nu a reusit sa voteze pentru ca s-au epuizat buletinele sau la ora 21 s-au inchis sectiile. 

Natalia BARAN, AVOCAT:„CEC nu a calculat ca la scrutinul din 2020, la inregistrarea cu mult mai mica prealabila a moldovenilor de peste hotare, prezenta la vot a fost covarsitor mai mare si zecile de mii de cetateni din afara tarii au intampinat probleme, precum cozi interminabile, lipsa buletinelor de vot.”

PAS, Platforma DA si PUN, de asemenea spun ca vor ataca in instanta decizia CEC si alaturi de alte partide au anuntat proteste. Ieri Comisia Electorala a refuzat sa deschida mai multe sectii de votare peste hotare pentru parlamentarele din iulie. Astfel vor fi tot 139, desi Ministerul de Externe a cerut sa fie macar 190, iar presedintele CEC a propus sa fie deschise 162. Proiectul sau a fost insa respins si a fost votat cel al secretarului CEC, Maxim Lebedinschi, desemnat de PSRM, care a propus ca numarul de sectiilor sa ramana neschimbat. Decizia a fost dur criticata de mai multe partide, dar si de presedinta Maia Sandu, care a somat CEC-ul sa-si revada hotararea. In replica Lededinshi a indemnat politicienii sa nu faca presiuni asupra membrilor Comisiei Electorale.